Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

20 februari 2024 | 10:00

Den gotiska kultklassikern "The Crow" firar 30 år med blu-ray i 4K

Brandon Lees sista film får äntligen välförtjänt uppmärksamhet.
Jösses, vad tiden rusar. Kan fortfarande minnas hur jag såg "The Crow" för första gången. Hyrde den på VHS. Några år senare, men fortfarande på 90-talet, kom jag i kontakt med James O'Barrs tecknade förlaga för första gången. Serieboken har varit ett givet inslag i mina bokhyllor sedan dess.
 
I år är det alltså 30 år sedan filmen "The Crow" hade premiär. En övernaturlig hämndhistoria i regi av Alex Proyas ("Dark City"), om musikern Eric Draven (Brandon Lee) som ett år efter mordet på honom själv och hans flickvän återvänder från de döda för att göra kaos med gärningsmännen.
 
Denna gotiska kultklassiker blev tyvärr mest känd för att huvudrollsinnehavaren, den karismatiske och duktige Brandon Lee, avled av ett vådaskott under inspelningen. 
 
Men "The Crow" förtjänar mer än så, och den förtjänar definitivt behandlingen som är på gång. Enligt Collider handlar det om en 4K UHD-utgåva som kommer släppas i både en standardversion och en begränsad SteelBook-variant. 
 
Den här blu-rayen når butikerna den 7 maj. Paramount, det vill säga bolaget med rättigheterna, planerar även att släppa utgåva för streaming på Paramount+. Vilket förhoppningsvis (och troligen) innebär att den även kommer leta sig fram till SkyShowtime.
 
2024 ser ut att bli kråkans år. Förutom den här jubileumsutgåvan, kommer även remaken har premiär (efter många år av falska starter). Då är det vår egen Bill Skarsgård som tar på sig vingarna, med Rupert Wyatt ("Apornas planet: (r)Evolution") bakom kameran.
 
Så här kommer omslaget och innanmätet se ut:
4c5dac02f566fca9c158675078761161 the crow 30th
 
Tills den uppgraderade versionen av "The Crow" landar kan du se filmen i lägre upplösning genom att antingen hyra eller köpa den på iTunes eller hos Amazon.
 
Varning, det här är INTE en trailer till 4K-versionen.
 

Läs också: “The Crow” med Bill Skarsgård blir storslagen: “Det är en anti-Marvel-film”

 
| 20 februari 2024 10:00 |