Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

3 mars 2024 | 18:00

Kuddkrig ledde till hårdare slagsmål i "Road House"

Rimligt, film är ju ändå bara på låtsas.
80-talsklassiker "Road House" har som bekant en remake på väg, med Jake Gyllenhaal i Patrick Swayzes gamla paradroll. Den nya versionen har en del att leva upp till. Ett sätt att nå dit var att använda sig av en stort kuddkrig.
 
Det är åtminstone så den erfarne stuntkoordinatorn Garrett Warren beskriver det, i senaste numret av brittiska filmtidningen Total Film (via Slashfilm).
 
Det här är en process som består av flera steg, med just en kudde som viktig beståndsdel.
 
Först filmas slagsmålet som vanligt, med skådespelarna och fejkade slag. Sedan tar man bort ena skådespelaren och ersätter med - en kudde. En mjuk, fyrkantig kudde, som den kvarvarande skådespelaren kan slå på med kraft och utan att hålla tillbaka. 
 
Sedan byter man ut skådespelarna och gör samma sak fast tvärtom. 
 
- Du slår dem på riktigt. Vem som helst - en tjej, en kille, ett barn. Det spelar ingen roll eftersom det i princip är ett glorifierat kuddkrig. Det kommer att se ut som en UFC-fighter som får en smäll i ansiktet och försöker behålla lugnet. Det är helt galet.
 
Därefter gör man en tagning helt utan skådespelare, bara bakgrunden, för att i datorn kunna klippa och klistra och sätta ihop alla delar till det realistiska och extra hårda slagsmål vi se i filmen.
 
Garrett Warren trodde det här trycket bara skulle användas några enstaka gånger, men regissören Doug Liman ("The Bourne Identity") hade andra planer:
 
- Doug ville göra det hela tiden. När du ser den här filmen är slagsmålen långt bortom alla slagsmål som någonsin har filmats i filmhistorien. Det här är något som är banbrytande.
 
Blev det så bra som Warren påstår? Den 21 mars kan du kolla in själv, för då har "Road House" premiär på Prime Video.
 
 
| 3 mars 2024 18:00 |