Krönika

Skribent

Gäst

17 december 2023 | 14:00

Krönika: Varje nytt "Grand Theft Auto" triggar moraltanterna

Häromdagen släpptes trailern för det kanske mest efterlängtade spelet genom tiderna, "Grand Theft Auto VI". Då den nästan fick internet att krascha vet man med säkerhet vad som väntar runt hörnet; Moralpanik Deluxe.
Jag är själv en gedigen gamer och lös upp som en sol när jag beskådade trailern till ”Grand Theft Auto VI” (GTA VI) i sin helhet. Det var inte mycket vi fick se, men utöver att börja tänka på vad vi kommer erbjudas i spelväg om sådär en två år, kunde jag inte undvika att fundera på hur många sura föräldrar och politiker som Rockstar Games kommer reta upp denna gång.
 
Spelet skulle lika gärna kunna heta Moralpanik VI, då denna spelserie historiskt sett har retat upp mer än vad man kunde reta upp kyrkan på 1600-talet. Men inget ont som inte för något gott med sig. Moralpaniken har länge fascinerat mig och Rockstar är knappast de första att sätta den i spinn. Populärkulturen, med tv-spelen i spetsen, fått det att koka hos både konservativa och progressiva genom alla tider och har även skuldbelagts för samtida våldsdåd.
 
Som exempel kan nämnas hur Id Softwares klassiker ”Doom” från 1993,  delvis skuldbelades för Columbine-massakern 1999. Ett annat exempel är från några år senare när både ”Grand Theft Auto III” släpps. Grand Theft Auto-serien har redan tidigare väckt kontrovers på 90-talet men det är först med trean som paniken når nya höjder när man kan se hur du slår in käften på tanterna med basebollträ i 3D. Rockstar Games får därefter löpa gatlopp under de nästkommande 20 åren vid varje nytt spelsläpp i serien.  Hysteriska föräldrar: "Nu kommer våra barn köra över pensionärer och skjuta kuken av sina lärare!” 
 
Tokar på nätet förfasar sig över teorin att karaktären Lucia är trans och spelet "woke"
 
När det kommer till GTA har det ofta varit konservativa politiker från högerkanten som varit de som gapat och varit mest fanatiska motståndare. Sedan släppet av trailern till sexan har en rad högertokar redan varit igång och svingat i sociala medier om att spelserien blivit för ”woke” för att man har en kvinnlig protagonist. Samma röster gnäller även för att det någonstans på nätets mörkastevrår går något rykte om att denna kvinnliga protagonist även är en transperson - vilket får högertomtarna att gå bananas.
 
Men det spekuleras att även vänstern kommer gå i taket denna gång. Man menar att spelet kommer anklagas för rasism eftersom möjligheten finns att köra över rasifierade personer, fast detta gått i alla tidigare spel i serien. Jag kan faktiskt se den typen av kritik komma, då vänstern under senare år blivit mer känsliga avseende representation i populärkulturen.
 
Vad dock både de progressiva och de konservativa har gemensamt är att  de påstår sig skydda barnen och ungdomen från spelets budskap, så som moraltanterna alltid gjort historiskt. "Det handlar om barnen!" Det är någonstans här vi kommer till det som fascinerar mig mest med moralpaniken – att den tycks gå i arv. Samma tonåringar som förbjöds att spela "GTA III" av sina föräldrar, av rädsla för deras utveckling, när det begav sig för 22 år sedan, är samma föräldrar som nu troligtvis kommer förbjuda sina barn att spela "GTA VI".
 
Detta trots att de aldrig blev några mördare själva och tyckte att deras föräldrar var dödslöjliga på den tiden. Samma föräldrar som spelade våldsamma spel och såg våldsamma filmer från den eran, och klarade sig rätt fint. Så min fråga till er är – behöver vi verkligen denna moralpanik även denna gång?
 
Niklas Sandberg
| 17 december 2023 14:00 |