Film

Skribent

Thomas Linnaeus

21 juni 2023 | 12:30

Krisdrabbade Embracer betalade flera miljarder för “Sagan om ringen”

Men rättigheterna till Tolkiens fantasyvärld var inte “så mycket” dyrare än vad Amazon fick betala för “Maktens ringar”.
Förra sommaren köpte svenska jättekoncernen Embracer rättigheterna för “Sagan om ringen” och resten av Tolkiens fantasyvärld. Vad prislappen låg på har varit okänt, men nu har företaget avslöjat summan, skriver Variety.
 
Embracer betalade svindlande 4,2 miljarder kronor, eller 395 miljoner dollar, för att köpa Middle-Earth Enterprises som förvaltar rättigheterna. Jämför man detta med Amazon, som fick betala 250 miljoner dollar för att få göra fem säsonger av “Sagan om ringen: Maktens ringar”. Det låter alltså som att Embracer gjorde en ganska bra affär.
 
Vad ska den svenska företagskoncernen göra med “Sagan om ringen” då? Häromveckan rapporterade vi om att Embracer är i kris och har stora planer för att “exploatera” varumärket. I deras regi har spelet “Gollum” släppts och sågats av hela världens spelrecensenter, och flera andra projekt väntar.
 
Här har vi bland annat ett nytt MMO som Amazon också jobbar på och ett nytt mobilspel från EA. Därefter har även Warner Bros., som låg bakom Peter Jacksons trilogi, slutit avtal med Embracer om att göra nya filmer i serien.
 
Var 4,2 miljarder kronor en rimlig prislapp för att köpa Tolkiens fantasyvärld?
| 21 juni 2023 12:30 |