Film

Skribent

MovieZine

22 december 2020 | 15:35

"Körkarlen" fyller 100 år – visas på jubileumsdagen 1 januari

Victor Sjöströms filmatisering av Selma Lagerlöfs roman är ett av film-Sveriges stora mästerverk. På nyårsdagen får en nyrestaurerad version SVT-premiär.
På nyårsdagen den 1 januari 1921 ägde en filmhistorisk händelse rum. Det var datumet för Victor Sjöströms urpremiär av "Körkarlen". Detta uppmärksammas av Sveriges Television som visar filmen exakt etthundra år efter premiären, på nyårsdagen 2021.

Svenska Filminstitutet har vid flera tillfällen låtit restaurera den och nu även digitalisera filmen.

Den skräckfyllda och sorgliga berättelsen om suputen David Holm som på nyårsaftonens natt träffar Körkarlen, tvingad att köra en gammal kärra och hämta döda människor, har aldrig slutat att fascinera och gripa människor. Selma Lagerlöf skrev romanen med samma namn 1912 och som ett beställningsarbete av Svenska nationalföreningen mot tuberkulos.

Selma Lagerlöf var mycket nöjd med Victor Sjöströms filmatisering och lär efter visningen ha lämnat biografen i tårar. Året efter, 1922, hade filmen premiär i bland annat England, Tyskland, Frankrike och USA och därmed blev Victor Sjöström världsberömd och dörren till Hollywood stod vidöppen. Inte minst häpnade världen över den i filmen avancerade dubbelexponeringen och trickfotograferingen som fotografen Julius Jaenzon stod bakom.
 
 
"Körkarlen" var den allra första filmen som spelades in på den i år hundraårsjubilerande Filmstaden i Råsunda.

Regissören Victor Sjöström valde sig själv till att spela huvudpersonen David Holm. Hilda Borgström gestaltade den förtvivlade hustrun som flyr från sin alkoholiserade make. Hilda Borgström, som tidigare rört biopubliken till tårar i Sjöströms "Ingeborg Holm" (1913), har sedan länge en plats i många svenska hjärtan då hon varje år läser Viktor Rydbergs Tomten i en kortfilm från 1941 som visas varje jul på SVT.

Rollen som den självuppoffrande slumsystern spelades av den danska aktrisen Astrid Holm. Som självaste Körkarlen sågs Tore Svennberg, som under större delen av 1920-talet var Kungliga Dramatens chef.
 
 
Filmen har fått ett mycket långt liv efter dess premiär. Den visas ständigt på cinematek världen runt och har bland annat förärats en utomhusvisning på Piazza Maggiore i Bologna.

En större restaurering – i vilken färgtintning ingick – av "Körkarlen" företogs 1985 under ledning av Filmarkivets Inga Adolfsson, som gick bort tidigare i år. Nu är filmen ytterligare restaurerad, enligt den senaste tekniken, och även digitaliserad av Filminstitutet.

Musiken till den version av "Körkarlen" som visas på SVT är specialkomponerad av Matti Bye och framförs av honom och hans ensemble.
 
I en radioupptagning från 1938 berättar Victor Sjöström om sitt första möte med Selma Lagerlöf år 1917. Lyssna här...

Visningen äger rum den 1 januari 2021 i SVT2 kl 14.10 och filmen ligger därefter kvar i 30 dagar på SVT Play.
| 22 december 2020 15:35 |