KRÖNIKA

Skribent

Andreas Ziegler

27 januari 2016 | 21:00

Köper svenska kanaler verkligen in dödsdömda serier?

Vi är många som råkat ut för det. En kanal har satsat hårt på reklam för en av sina serier. Man blir intresserad och bänkar sig med popcorn och filt. Sedan är det plötsligt över. Serien är nedlagd. Så sitter man där en onsdagskväll med popcorn och filt utan att ha något att se. Den fråga man då ställer sig själv är: Köper kanalerna verkligen in dödsdömda serier?
Jag tittar väldigt sällan på TV. Det kanske låter konstigt för en TV-skribent. Men det är ju faktiskt som så att man, nu för tiden, har tillgång till stora mängder TV-serier genom streamingtjänster och liknande. Men så blev det som så att jag kollade in Kanal 5:s TV-special med Magnus Betnér och Soran Ismail. Jag hade glömt hur mycket jag hatar TV-reklam. Samma tröttsamma reklamer om och om igen varje kvart. Störigast denna afton var nog Pontus Gårdinger. Det fanns även reklam för en serie som heter ”Blood & Oil”.

Som den flitiga imdb-surfare jag är, hade jag faktiskt redan hört talas om denna serie. För fyra år sedan återupplivade Quentin Tarantino Don Johnsons karriär en smula genom att ge honom en liten roll i ”Django Unchained”. För de av er som inte har koll på vem Don Johnson är (det vill säga de flesta under 30), kan jag säga att han var TV-världens absolut största namn under 80-talet, då han spelade huvudrollen i ”Miami Vice”, som alltså handlade om narkotikaroteln i Miami. Johnson gjorde lite av en comeback på 90-talet med den lite mer sansade deckarserien "Nash Bridges”. Men sedan har man inte hört så mycket från honom. Tarantino bär ansvaret för John Travoltas comeback, efter att ha gett honom rollen som Vincent Vega i ”Pulp Fiction”. Don Johnson fick inte lika mycket fart, men tillräckligt för att den amerikanska kanalen ABC ville satsa på honom med ”Blood & Oil”.

Serien verkar vara en blandning mellan ”Dallas” och ”The O.C.”. Huvudrollen spelas av Chace Crawford, mest känd som Nate i ”Gossip Girl”. Han spelar Billy LeFever, som kommer till North Dakota med sin fru för att söka sin lycka under den moderna oljerush som äger rum där. Snart träffar han oljebaronen Hap Briggs (Johnson) och intrigerna börjar.

Det låter ju inte heltokigt, men jag tyckte det lät lite halvblaskigt redan när jag läste om den för något år sedan. Johnson och Crawford är inte direkt några skådespelaress. Och för en sådan här satsning känns det som att man behöver skådespelare av lite vassare kaliber. Det tyckte tydligen folket också; serien började sändas på amerikansk TV den 27:e september förra året. Redan den 23:e oktober bestämde sig ABC för att reducera antalet avsnitt för första säsongen från tretton till tio avsnitt.

Det ser alltså onekligen ut som att serien kommer läggas ner. Men Kanal 5, som började sända serien i januari, verkar ändå satsa stenhårt på den. Frågan man måste ställa sig nu är tvådelad. För det första undrar man om Kanal 5 verkligen tycker att det är okej att engagera sina tittare för en serie som troligtvis inte kommer leda någonstans och kanske dessutom slutar i en cliffhanger. För det andra undrar man, som tittare, om man verkligen vill engagera sig.Man kan säga vad man vill om Kanal 5, men det är ju knappast som så att de är ute efter att lura sina tittare. För att finna lite svar, kontaktade jag dem. Förklaringen till att de satsar på ”Blood & Oil” är egentligen ganska enkel. De köper in alla sina utländska serier i paket. ”Blood & Oil” var en del av ett av dessa paket. En av deras representanter fick se serien redan i maj förra året. Det är svårt att bedöma om en serie kommer bli framgångsrik eller inte. Själv tycker jag exempelvis att ”Pretty Little Liars” är det värsta skräpet som gått sedan ”Sjunde himlen” kräktes in i våra TV-rutor 1996. ”PLL” är så dåligt skriven och spelad att jag vill gråta blod. Men nu är den inne på sin sjätte säsong. Samtidigt lades en fullkomligt lysande serie som ”Firefly” ner redan efter en halv säsong. Det gick alltså egentligen inte att förutse att det skulle skita sig med ”Blood & Oil”. 

Frågan är ju hur det kommer sig att Kanal 5 valde att börja visa serien i januari när det stod ganska klart att den var dödsdömd. Svaret på denna fråga är ännu enklare. Kanal 5 är ett vinstdrivande företag och de hade redan betalat för serien; om de valt att inte visa den, hade det varit som att kasta pengarna i sjön.

Det är så det ligger till. Det är inte vidare svårt att förstå egentligen. Men det hjälper ju inte när man sitter där med sin popcorn och sin filt. Själv kommer jag fortfarande ihåg hur det kändes när jag såg ”Traveler”. Även denna serie gick på Kanal 5. Den handlade om två unga vänner som finner sig jagade av FBI efter ett bombdåd som de inte begått. Den enda ledtråden de har är Will Traveler, deras bästa vän, som försvunnit. De åtta avsnitt som gick målade upp en smart konstruerad konspiration. Jag kan bara anta att vi skulle få lite svar om fyra avsnitt till gått; man brukar få svar halvvägs genom en vanlig TV-säsong, för att sedan lämnas med en saftig cliffhanger, som kommer få en förlösning när serien börjar igen någon gång efter julledigheten. Men serien lades alltså ner redan efter åtta avsnitt.

Jag vet inte vad som hände i det här fallet, om Kanal 5 visste att serien skulle läggas ner eller om de blev lika tagna på sängen som jag själv. Men jag var ju lagom irriterad på kanalen. Jag hade engagerat mig; Kanal 5 hade funnit en lojal tittare i mig. Denna tittare förvandlades sedan till en irriterad icke-tittare.

Jag antar att det är vad som skiljer en kanal och dess tittare åt; kanalen har ett vinstintresse medan tittare vill ha något bra att titta på, något engagerande, som de kan bilda en relation till. Som tittare skiter man ju i varför en kanal väljer att visa en serie. Man börjar dock bry sig när de väljer att visa något som sedan abrupt tar slut. Det kanske är något de borde tänka på?

Själv har jag inte sett ”Blood & Oil”. Den kanske inte förtjänar att bli nedlagd. Den kanske är skitbra. Eller så är den precis lika blaskig som den låter. Jag kommer, i vilket fall som helst, inte engagera mig. För jag vet att det inte är värt besväret. Så jag kommer inte bli besviken när någon hänger där på klippan och man sedan får höra Kanal 5:s mysiga hallåa säga att detta dessvärre var det sista avsnittet av serien. Men det finns ju ett antal människor där ute som inte surfar in på imdb ett par gånger om dagen eller har koll på TV-nyheter. Så Kanal 5 kommer troligtvis snart ha ett antal arga tittare. Igen.
| 27 januari 2016 21:00 |