Film

Skribent

Andreas Samuelson

23 juni 2023 | 15:30

11 filmer där svenskarna är blonda, korkade och översexuella

Vårt blågula rike har länge fascinerat Hollywood - vi ses som exotiskt, blonda naturnära och översexuella.  Inte sällan riktigt korkade också - såväl kvinnor som män.
Tack vare en rad avklädda filmer som exempelvis ”Sommaren med Monica” (men även den mer barnförbjudna typen av film) så fick USA för sig att samtliga svenskar var blonda, blåögda och promiskuösa. Men i modern film som ”The Girl with the Dragon Tattoo” och ”Let Me in” (baserad på svenska original) så blev synen på svenskar en aningen mörkare och dystrare.
 
Men trots allt - blond, korkad och promiskuös är klassikern och det är den vi kör på här. I filmerna vi listar är samtliga svenskar antingen korkade, bisarra, våpiga eller kåta. Inte sällan är de en kombination av allt ovanstående samtidigt.
 
Genom åren har Sverige och svenskar dykt upp i internationell film som kanske passat filmskaparna perspektiv men har fått oss själva att höja på ögonbrynen. Skratta (eller förfasa dig) åt bilden av Sverige och svenska kvinnor och män  (samt ytterst märkliga dialekter) i följande filmer:
 
 

Boat Trip (2002)

 
En rutten, förlegad komedi om två kåtbockar som låtsas vara homosexuella för att ragga tjejer på en gaykryssning. Däremot piggar vår blågula stolthet Victoria Silvstedt upp i en biroll som Inga, medlem i det svenska laget i solbränning (!). På väg till en solbrännar-tävling i Hawaii så jobbar hon på sina jämna sollinjer och drömmer hon om heterosexuella män att ligga med. Hon gillar även att mumsa översexigt på glass i barer och säger saker som ”vi ses om fem minuten”.
 
 

Det våras för Hitler (1967)

 
Mel Brooks regidebut är även en av hans bästa och mest klassiska komedier, full av knasiga karaktärer. En som, åtminstone i våra ögon, sticker ut är svenska sekreteraren Ulla (Lee Meredith) vars standardfras ”Goddag på dig” ringer särskilt falskt. Hon är av det våpiga, blonda slaget vars främsta arbetsuppgift är att dansa sexigt till vinylmusik. Se även Uma Thurmans aningen mer utvecklade insats i musikalversionen från 2005.
 
 

Free Money (1998)

 
Indiefilm som troligen försvunnit totalt i glömska om det inte vore för självaste Marlon Brandons närvaro,  i hans nästa sista roll. Han spelar Sven ”the Swede” Sorensen, en valrossliknande, fruktad fängelsedirektör som styr sin småstad med järnhand och sporadiskt avrättar fångar han ogillar. Han jagas dessutom av FBI och har två tvillingdöttrar som heter Inga och Liv, kompletta med matchande Pippi Långstrump-flätor.
 
 

Jagad av agenter (1963)

 
Glöm ”The Wife” - det här är nobelgala-filmen som räknas där Paul Newman spelar sex- och alkoholmissbrukande pristagare i litteratur. Snart är han mitt uppe i en konspiration med kommunistiska spionagenter och den vackra svenskan Inger Lisa Andersson (Elke Sommer, som vann en Golden Globe för rollen). Innan dramats upplösning hinner han besöka en sporadisk nakenkonferens (!) där en ung Britt Ekland kan skymtas bland nudisterna.
 
 

Kingsman: The Golden Circle (2014)

 
Spionrullen som introducerade oss för stjärnskottet Taron Egerton är visserligen underhållande popcornfilm. Men som svensk är det svårt att inte bli aningen förnärmad när inte bara svenska statsministern Morten Lindström (norska veteranen Bjørn Floberg) är skurkaktig nog att haka på Samuel L. Jacksons onda planer. När svenska prinsessan Tilde (Hanna Alström) kidnappats blir hennes väg ut att ligga med vår pilska hjälte. Det var den respekten för svenskt auktoritet... Tilde dyker även upp i uppföljaren där Lena Endre och Björn Granath spelar kungaparet.
 
 

Midsommar (2019)

 
Vid det här laget har de flesta av oss sett Ari Asters skräckfilm, en av de kändaste amerikanska filmerna som använt sig av svensk miljö och kultur. Även om mycket (förutom den människooffrande sekten) ska vara baserat på gamla, traditionella svenska seder så är det inte mycket man känner igen sig i när firandet i Hälsingland eskalerar i bisarra sånger, danser och ritualer.
 
 

Nathalie (2011)

 
Det är inte bara amerikanarna som har en lite udda bild av svenskar. I den här sevärda, franska romantiska dramat jobbar vackra Audrey Tatou på ett svenskt företag. Hennes svala, sexiga vinentusiaster förfäras när hon inleder en romans med svenska Markus Lundell (belgiska François Damiens) - en tunnhårig klant med ryggsäck och dålig klädsmak.
 
 
 

Rocky & Bullwinkle på äventyr (2000)

 
Det är inte bara svenska kvinnor som agerat blåsta sexvåp på film. I det här totalsågade äventyret med de animerade titelhjältarna så hamnar Piper Perabo i fängelse. Där möter hon en charmig, svensk vakt med norskklingande namnet Ole (Rod Biermann) som har en bokstavlig glimt i ögat - men är även så pass korkad att Perabo rymmer utan större svårigheter.
 
 

Svedala, alla gånger (1965)

 
Skrattretande dålig kalkon där Bob Hope lurar kärlekskrank dotter till sexhotell i Dalarna för att distrahera henne från musikalisk pojkvän. Som om kåta turistorter i norra Sverige inte vore absurt så representerar filmen Sverige med alldeles för små bilar, ett samhälle utan skilsmässor, skogar fyllda av par som jagar varandra i underkläderna samt engelskspråkiga invånare med tveksamma dialekter.
 
 

Wayne’s World 2 (1992)

 
Låt gå för att de mesta i ”Wayne’s World”-filmerna är dråplig parodi - men det är ändå ytterst bisarrt att höra Mike Myers diskutera svensk, påhittad geografi och kultur som uppenbarligen är mer norskt baserad. Målet är att ragga upp svenska sekreteraren Drew Barrymore som spelar Bjergen Kjergen från Njergen, närheten av Bjergen-fjordarna... Inte oväntat så är hon redo för sex i sekunden hans tveksamma kunskaper presenteras.
 
 

Äktenskapskarusellen (1961)

 
Sällan har påstått sexuellt frigjorda svenska kvinnor skildrats på ett sådant parodiskt vis som i denna töntiga komedi. Här ankommer svenska bombnedslaget Katrin (sexsymbolen Julie Newmar, Catwoman i ”Batman”-serien) hos en collegeprofessor (James Mason) och ser inte hans fru som något problem i sin plan att låta honom befrukta henne. I en scen måste hustrun förklara för stackars Katrin att de har annorlunda regler än i Sverige där det tydligen är fritt fram att låna andra män.
 
Vilken är den konstigaste representation av svenskar på film du sett?
| 23 juni 2023 15:30 |