Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

14 oktober 2023 | 20:25

Netflix nya splatterfilm delar tittarna:"Jävligt skön skräckkomedi"

Ny svenska splatterfilmen "Konferensen" har både hyllats och slaktasts av kritiker. Men vad tycker egentligen de viktigaste personerna - publiken?
Teambuilding. Bara där börjar de låta som en mardröm för många människor. I "Konferensen" (baserad på boken med samma namn av hyllade skräckförfattaren Mats Strandbergs får vi följa med en grupp kommunanställda till ett konferenshotell där just teambuilding står på menyn. Men i den avlägsna miljön blir mardrömmen till blodigt allvar, när en mystisk figur börjar ta livet av deltagarna.
 
Kritikernas meningar var som sagt delade, och att döma av kommentarna på MovieZines Facebooksida och i vår FB-grupp Bäst på Netflix är publiken minst lika splittrad. Filmen har satsat mer på humor än förlagan gjorde, något som Fredrik W tycker fungerar:
 
"Roligaste svenska filmen på länge! En bagatell, men jävligt skön skräck-komedi. Inte för alla, men gillar du genren är den här sevärd."
 
Annika B verkar inte tycka något annat än just humorn är bra:
 
"Själva konferensdelen var kul, igenkänning av olika typer av människor på sk teambuilding, skräcken däremot var mer skräckkomedi men såpass konstigt ihopsatt så jag bara störde mig på upplägget."
 
Patrik R ger tummen upp för vad han kallar en smått galen film:
 
"Filmen "Konferensen" har det som en slasherfilm ska ha, motorsågar, stekpannor, båtmotorer spikar, spadar, skäror och splatter, samtidigt som filmen är humoristisk."
 
Men där fick han mothugg från Anna K!
 
"Helt skitdålig! Man försöker få in alla gengrer i en film. Lägg din tid på tvätt eller disk, mer intressant än den här." 
 
Magnus E är på Annas sida:
 
"Tyvärr föll den platt, varken otäck eller rolig. En slasherfars! två genrer som inte funkar ihop. Lite som Stefan & Krister vs Jason."
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Stefan W tycker det är en av de bästa slasherfilmerna han har sett:
 
"Intelligent, kul, välspelad, bra tempo, bra musik, läskig, gorig, intressant, underbara karaktärer, bra regi, bra balans och dynamik, cool huvudkaraktär, riktiga motiv, snygg, bra klippning, bra foto. Klockren film!"
 
Anneth W tycker inte skräcken var det mest skrämmande:
 
"Jag gillade den mycket, bra blandning av humor och skräck (fick kanske högre stresspuls av alla teamworkövningar än av skräckelementen), snygg tolkning av boken och fina skådespelare."
 
Men nej, det var verkligen inte alla som fick ut något av filmen. Annika B:
 
"Jag trodde i min enfald att det skulle bli lite spänning, och istället var det bara transportsträcka för att hinna mörda alla."
 
Madeleine R lämnade en kommentar som kan tolkas positivit av ett riktigt splatterfan:
 
"Vidrig film med blod som plaskar filmen igenom. Den började bra men snart var det bara obehagligt."
 
För dig som själv vill avgöra hur bra (eller dålig) "Konferensen" är, så är det bara att bege sig raka vägen till Netflix.
 
| 14 oktober 2023 20:25 |