Film

Skribent

Alexander Kardelo

11 december 2012 | 15:01

"Kon-Tiki" inviger Göteborg Film Festival 2013

Den norska storfilmen med Gustaf Skarsgård i en roll kickar igång festivalen den 25 januari.

Göteborg Film Festival växer så det knakar. I skrivande stund sätter man de sista av de 450 filmer, som ska visas på vinterns upplaga, den 36:e i ordningen. Och vad passar bättre som invigningsfilm än årets kanske största nordiska filmsuccé?

Det blir norska äventyrsfilmen "Kon-Tiki" som får äran att öppna festivalen den 25 januari. Joachim Rœnnings och Espen Sandbergs berättelse om nationalhjälten Thor Heyerdahls mytomspunna expedition från 1947 har under året rönt stora framgångar världen över och blivit Norges mest sedda biofilm - någonsin. Nu visas den för första gången på svenska biodukar.

- "Kon-Tiki" är ett klassiskt och inspirerande äventyr som kommer att smitta invigningspubliken med sin visuella uppfinningsrikedom, skaparglädje och kärlek till filmen, säger festivalens konstnärliga ledare Marit Kapla.

Och för att så många som möjligt ska kunna ta del av invigningen, kommer det att bli en simultanpremiär på flera biografer runtom i Göteborg, samt också i Skövde och Borås. Antalet biodukar under festivalen i övrigt utökas i år från 17 till 23, för att bättre kunna hantera trycket på de populära kvällsvisningarna.

Göteborg Film Festival pågår mellan 25 januari och 4 februari. Hela programmet släpps i början av året.

| 11 december 2012 15:01 |