Film

Skribent

Mats Karlsson

4 februari 2012 | 23:55

"Kompani Orheim" blev Best Nordic Film

#GIFF 2012 - Juryn har nu gjort sina val och här är vinnarna på Göteborg Film Festival 2012.

Årets vinnare av Dragon Award Best Nordic Film blev "Kompani Orheim" ("Company Orheim") i regi av Arild Andresen. Priset är sedan 2011 på hela en miljon kronor och därmed ett av filmvärldens största priser. The Ingmar Bergman International Debut Award går i år till den italienska filmen "Corpo Celeste", regisserad av Alice Rohrwacher. Ytterligare åtta priser delades ut när Göteborg International Film Festival höll sin avslutande Dragon Award-gala på lördagskvällen. Nedan följer alla priser som delades ut:

Dragon Award Best Nordic Film: "Kompani Orheim", regi av Arild Andresen

Juryns motivering: Priset för bästa nordiska film går till en film som berättar om en familj som lider under faderns brutalitet. Vi tror att detta har varit, och fortfarande är, den fruktansvärda erfarenheten hos många barn: att bli moraliskt, psykiskt och till och med fysiskt misshandlad, oftast av sin far utan att få någon hjälp av mor. Filmens huvudperson, sonen, lär sig genom hela filmen att trotsa och misstro sin far, något som är fruktansvärt svårt att lära sig och att förstå för ett barn: att en förälder helt själviskt kan använda sin makt över ett barn för att kuva barnets vilja. Att föräldern är misslyckad. Tack vare extremt fint skådespeleri av huvudrollsinnehavaren blev vi djupt rörda av att följa den unge huvudpersonen och hans svåra upplevelser. Priset för bästa nordiska film går till "Kompani Orheim" ("Company Orheim").

Publikens val (Bästa nordiska film): "Pojktanten"

Juryns motivering: Vi får erkänna att vi, juryn, hade svårt att utse bästa film. Vi hade mycket olika uppfattningar och åsikter, och fick i slutänden acceptera att det är en mycket subjektiv fråga om du tycker att en film är bra eller inte. Därför bad vi i juryn festivalen om tillåtelse att gör ett särskilt hedersomnämnande. Och det är detta vi gör nu. Hedersomnämnandet går till en film som sträckte sig bortom vanligt berättande och uppnådde en filosofisk kvalitetet genom att röra vid ett mycket känsligt, till och med existentiellt tema: det sköra bygget som vi kallar vår personlighet. Filmen visade på mångfalden och ovissheten hos den mänskliga naturen, vilken lätt låter sig omskakas, eller till och med förstöras: Vad du är beror på vad människor ser i dig, vilket inte behöver vara samma saker som du själv ser i dig. Filmen talar om det känsliga samspelet mellan vad du vill vara och vad du ska vara, och sätter strålkastarljuset på jagets dolda sidor. Juryns hedersomnämnande går till filmen "Pojktanten".

Dragon Award Best Nordic Film (Hedersomnämnande): "Pojktanten", regi av Ester Martin Bergsmark

Juryns motivering: Som med konstfärdig enkelhet, varsamhet och humor utforskar ett komplicerat ämne.

Bästa svenska dokumentär:  "För dig naken", regi av Sara Broos

Juryns motivering: En generös och kärleksfull skildring av ett starkt möte mellan känslor och hjärna. Regissören bjuder in oss i en film om tolerans och om vikten om av att hålla sitt hjärta öppet. Och om att våga möta det okända. Med vackra och poetiska bilder följer vi på nära håll huvudpersonerna i medgångar och motgångar.

Publikens val - Bästa nordiska film: "Pojktanten", regi av Ester Martin Bergsmark

Publikens val - Bästa långfilm: "Halt auf freier Strecke" ("Stopped on Track"), regi av Andreas Dresen

Dragon Award New Talent: "House", regi av Ahmad Saleh

Juryns motivering: En gripande historia som vi känner väl, men som behöver berättas igen och igen. Ett gediget hantverk och visuell lekfullhet ger filmen styrka. Då vi i år har arabiskt fokus på festivalen glädjer det oss att 2012 års vinnare har sina rötter i Jordanien och Palestina."

Lorenspriset (Bästa producent): Josefine Tengblad för "Kyss mig"

Juryns motivering: Med utgångspunkt i sitt eget liv, en stark och brinnande övertygelse samt mod har denna, minst sagt kreativa producent, lyckats få regissör, skådespelare och team att tillsammans skapa en gripande, tät och snygg film. Juryn är imponerad! 2012 års Lorens går till Josefine Tengblad som får priset för sitt arbete med filmen Kyss mig.

Kodak Nordic Vision Award: "Pojktanten", regi av Ester Martin Bergsmark

Juryns motivering: Filmen som vi har valt för bästa fotografi övertygade oss genom sin förmåga att utveckla en stark visuell stil, en filmfotografisk handstil, som är unik och provocerande och som ofta överraskar genom sitt finkänsliga sätt att hitta bilder som stannar kvar hos oss. Filmen talar till oss genom ett unikt och personligt filmspråk. Fillmens uttryck blir ett med sin berättelse i en utsträckning som är mycket ovanlig. Därför vill vi ge priset för bästa fotografi till både fotografen och regissören till "Pojktanten": Minka Jakerson och Ester Martin Bergsmark.

Svenska Kyrkans Pris (Bästa svenska långfilm): "Flimmer", regi av Patrik Eklund

Juryns motivering: Med värme och finurlighet skildrar Flimmer den mänskliga komedin. När mörkret blir som djupast är befrielsen nära.

FIPRESCI Award (Kritikerpriset): "Revolt", regi av Jens Lien

Juryns motivering: FIPRESCI-priset går till Revolt, en rolig, rörande och kreativ berättelse om att bli vuxen som på ett utomordentligt sätt använder sig av musik för att fånga rätt tidsanda och känsla. Alla juryns medlemmar blev imponerade av filmens mognad liksom dess djärva, experimentella behandling av somliga av de drömlika scenerna.

| 4 februari 2012 23:55 |