Film

Skribent

Hannes Kinnunen

23 juni 2012 | 20:01

Kommer 48 fps orsaka höjda biljettpriser för "Hobbit"?

Dessutom: Inget nytt material i den kommande trailern till Peter Jacksons storfilm.

Nu är de flesta biografer i Nya Zeeland beredda på att uppgradera sina projektorer för att vara redo inför premiären av "Hobbit" i december. Stockholms största biograf Rigoletto har redan uppgraderat medan många andra biografer i Sverige fortfarande inte har börjat installera den nya tekniken.

Vissa biografer i USA har dock inte visat något intresse för att uppgradera vilket betyder att vissa av besökarna där kommer att gå miste om filmen som den är tänkt att ses. Men, till den stora frågan. Vad kommer det här att betyda för biljettpriserna?

3D-tekniken har redan orsakat att biljettpriser till storfilmerna har höjts från tidigare 80-100 kr till 130-140 kr vilket är rätt mycket för just ett biobesök, men nu när de flesta biografer också måste inhandla nya dyra projektorer, vad kommer det innebära för priserna då? Kan det vara så att biljetterna kommer att höjas ännu mer?

"Hobbit" filmas i både 48 fps och i 3D. "Sagan om Konungens Återkomst" kostade 120 kr utan 3D år 2003, vilket var mycket pengar för en biljett redan då. "Avatar" kostade 150 kr år 2009 och då i 3D. Då "Hobbit" nu har 3D samt är en del av en redan stor och inkomstdragande filmserie så kan vi säga att "Hobbits" biljettpris med 3D också borde ligga på 150 kr. Men nu har vi inte räknat med kostnaden som måste betalas för de nya projektorerna. Kan det vara så att det kan slinka in en 20 kr till utöver det? Bio ser ut att bli en dyr affär för den vanliga biobesökaren då "Hobbit" kan komma att kosta så mycket som 160-170 kr vid premiärveckan i 48fps och i 3D.

Den kommande trailern till "Hobbit" bjuder på inget nytt material

Som jag skrev i förra veckans artikel var en ny trailer till "Hobbit" på väg, men nu har det kommit fram att den kommande trailern inte kommer att bjuda på något nytt material utan istället vara en nerklippt variant av den trailer vi redan sett och kommer att fungera som en "barnvänlig" trailer som ska visas innan Pixars nya film "Modig" nu på biograferna. Vi behöver alltså fortsätta vänta på att få en ny maffig trailer till årets hetaste film.

"Förvänta er krig" - Billy Connolly pratar "Hobbit"

Det komiska geniet Billy Connolly som spelar rollen som Dain Ironfoot har åter igen pratat ut om "Hobbit".

- Det har varit en riktig upplevelse att spela in "Hobbit", filmen är som ett stort krig. Jag som dvärg gör en hel del action, säger Connolly.

Nästa vecka kommer en massiv sammanfattning om hela filminspelningen då vi firar med att det bara är ett halvår kvar tills premiären!

"Hobbit" delas upp i två filmer som regisseras av Peter Jackson och får biopremiär december 2012 samt 2013. Kolla in vår specialsajt för "Hobbit" där du hittar allt om filmerna!

| 23 juni 2012 20:01 |