KRÖNIKA

Skribent

Andreas Ziegler

5 februari 2016 | 21:00

Kommer ”24” klara sig utan Jack Bauer?

Vi minns en av tv-historiens mest populära actionhjältar.
Nyligen rapporterades det att ”24”, en av vår tids mest populära actionserier, kommer få en spinoff-serie med namnet ”24: Legacy”. 

Vi kommer att presenteras för ett helt nytt persongalleri med Corey Hawkins, bland annat känd från ”The Walking Dead” och ”Straight Outta Compton”, i spetsen. Det är även bekräftat att Jack Bauer, spelad av Kiefer Sutherland, inte kommer återvända. Jack Bauer har varit seriens hjälte från start fram till och med eventserien, ”24: Live Another Day”, som gick häromåret. Jag känner mig inte optimistiskt inställd till det faktum att serien kommer återvända utan sin hjälte, som är en av TV-historiens mest populära hjältar.

Jag kommer fortfarande ihåg när ”24” kom. Året var 2001. Jag gick andra ring i gymnasiet och såg ett par avsnitt på TV. Det som gjorde serien speciell var från början det faktum att den utspelade sig i realtid; en timme i serien var en timme i verklig tid. Det var nästan lite småfånigt att man räknade in reklamtiden i denna tid, men jag antar att Jack Bauer också måste gå på toa.

På sätt och vis var den före sin tid i och med att den var beroende av att man såg vartenda avsnitt. På den tiden hade vi inte Netflix, TiVo eller liknande tekniska hjälpmedel, som gjorde att vi kunde sträckse hela serier. Så första gången jag försökte se den, tappade jag den. När jag flyttade hemifrån efter jag tagit studenten hyrde jag alla DVD:erna och kollade igenom hela första säsongen på en vecka. Första säsongen är lätt bäst, då den skickligt väver samman Jack Bauers hektiska dag med andra personers öden. Av någon anledning blev det aldrig lika bra efter första säsongen, kanske mest på grund av att de där ”vanliga” människornas öden inte porträtterades lika bra.Serien behöll realtids-formatet, vilket alltid varit en av seriens grundstenar. Jag vet inte om de planerade den andra grundstenen, vilken var Jack Bauer. Efter ett par år var han en karaktär som omnämndes som en av de stora JB:na. De två andra var James Bond och Jason Bourne, hans filmmotsvarigheter. Detta säger en hel del om hur viktig karaktären är för TV-mediet.

Under åtta säsonger lyckades han ha åtta dåliga dagar. Det är fler än ”Die Hard”-filmernas John McClane, vilket inte säger lite. Men det är inte antalet dagar som gjorde att Jack Bauer gick till TV-historien. Det är mannen själv. Han är en ostoppbar kraft, intensivt spelad av Kiefer Sutherland, som fått både en Emmy och en Golden Globe för sin insats. Det spelar ingen roll hur dåliga hans odds är; han lyckas alltid ta sig ur även de mest omöjliga situationer. Ibland beror det på tur, men oftast lyckas han ta sig ur jobbiga situationer eller hitta lösningar med hjälp av list eller sin skicklighet i närstrid och med skjutvapen.

Amerikanerna älskar honom för att han ofta tar upp kampen mot islamistiska terrorister, som oftast spelas av personer med latinamerikansk bakgrund som alla talar engelska med ”arabisk” brytning. Själv tycker jag att det är problematiskt att Jack Bauer hyllas för något som bidrar till demoniseringen av muslimer. Och det faktum att han ofta tog till tortyr blev så pass problematiskt att både politiker och Kiefer Sutherland, som spelar rollen, fick gå ut med budskapet att tortyr faktiskt inte är en metod man ska tillämpa i förhör.Det som gjort Jack Bauer till en så populär TV-hjälte är att han sätter plikten framför allt annat. Inget får stå i hans väg. Detta har, vid ett flertal tillfällen, lett till att han dödat oskyldiga. Till och med hans vänner har fått stryka med ett par gånger. Han har även offrat sitt eget rykte och sin egen frihet mer än en gång. Han har, så klart, även varit beredd att offra sitt liv en sisådär fyrtiosex gånger. Som den hjälte han är, har han lyckats undkomma döden varje gång.

Och nu ska de alltså göra en ny serie. ”24: Legacy” kommer handla om den före detta soldaten Eric Carter, spelad av Corey Hawkins, som återvänder hem för att, i sann 24-anda, upptäcka att hans liv och hans lands säkerhet är hotat. Sutherland kommer dock alltså inte återvända som Jack Bauer. Om detta beror på att producenterna vill göra en renodlad sorts reboot, eller om det beror på att Sutherland kommer spela huvudrollen i ”Designated Survivor”, en kommande serie, är inte klart.

Jag tror definitivt att spinoff-serier kan bli bra. ”Boston Legal”, en av mina favoritserier, var en spin-off på ”Advokaterna”. Och även om de aldrig blev riktigt lika bra som originalet, kunde ”CSI”-spin-offerna stå på egna ben. Men nu pratar vi alltså om ”24” utan Jack Bauer. Det är som att göra en Bond-film utan Bond. Det kommer inte spela någon roll hur många explosioner, terrorister och sammansvärjningar vi får ta del av om inte Jack Bauer är där för att klara upp situationen. Serien, som, precis som eventserien ”24: Live Another Day”, kommer ha tolv avsnitt, kan säkert locka tittare. Men jag tvivlar på att vi kommer få se en andra säsong av ”24: Legacy”. Om de inte väljer att ta in Sutherland igen, vilket inte skulle förvåna mig.

Fast jag kan ju ha fel. Jag hoppas att jag har fel. För det skulle inte vara heltokigt att få en portion ”24” om året.
| 5 februari 2016 21:00 |