Film

Skribent

Andreas Samuelson

11 november 2022 | 16:20

Komedigenren är i fara, enligt ”Nakna pistolen”-regissören David Zucker

Genrens veteran David Zucker uttalar sig om industrins rädsla att kränka folk och en planerad film som ansågs för riskabel.
Zucker gav parodifilmen ett genombrott när han, brodern Jerry Zucker och Jim Abrahams gav världen ”Titta vi flyger”. Därefter har han roat publiken med populära komedier som ”Top Secret”, flera ”Scary Movie”-filmer samt hela ”Nakna pistolen”-trilogin.
 
Dagens situation för komedier har han dock inte mycket till övers för och anklagar Hollywood för att ruinera komedigenren med sin rädsla för att kränka folk. En planerad parodifilm blev tydligen inte av på grund av studiochefers osäkerhet, skriver Deadline.
 
- Jag och min skrivarkollega Pat Proft skrev en parodi på James Bond och ”Mission: Impossible”. En kvinnlig studiochef sa ”Detta skämt blir lite väl riskabelt.” Det var ett milt skämt om den kvinnliga huvudpersonen. Eftersom hon måste bli godkänd i polisskolan och FBI så behövde hon en bröstförminskning för att få plats i den skottsäkra västen.
 
Zucker chockades av reaktionen på skämtet.
 
- Det var lika milt som havremjöl. Inte en av våra roligaste men det var ändå för mycket. Jag tänkte ”om det här är kriterierna så är vi illa ute”. De förstör komedin eftersom nio procent av folket som inte har någon humor.
 
 
Filmskaparen, som senast gjorde den knappast hyllade ”Big Fat Important Movie”, ser nostalgiskt tillbaka på gamla goda tider.
 
- Vi kunde vara så förargelseväckande som vi ville. Vi gick dit skratten var. Vi tänkte aldrig att vi kränkte någon men om vi kränkte någon så visste vi att vi var på rätt spår. Med tiden så kom 1990- och 2000-talet och saker å ting förändrades... Vi behövde aldrig oroa oss om sådant med ”Nakna pistolen” och ”Scary Movie”.
 
Zucker är orolig men inte helt utan hopp om genren han en gång i tiden hjälpte till att ge ett ordentligt lyft.
 
- Komedin är i fara men jag tror den kommer tillbaka. Jag tror att det är en pendel på väg att gunga tillbaka. Jag vill bara se filmskapare göra komedier utan rädsla... Vi vill ju bara få folk att skratta.
| 11 november 2022 16:20 |