Klipp

Skribent

Andreas Samuelson

2 oktober 2014 | 17:00

Kolla in filmstjärnornas pinsammaste artistförsök

Det kanske enda mer plågsamma än artister på film är skådespelare som försöker sjunga. Vissa få har lyckats men det finns minst lika många misslyckade exempel…
Det var en hel del som tyckte att det var skönt att Jared Leto gjorde något vettigt när han gjorde comeback som skådespelare i ”Dallas Buyers Club” efter att ha ägnat alldeles för mycket tid åt rockgruppen 30 Seconds to Mars. Man kan inte vara bra på allt… Men han är knappast första skådespelarbegåvningen som mot allt sunt förnuft försökt sig på en musikkarriär. 

Här är filmstjärnorna som bör hålla sig till det de kan bäst.

Steven SeagalDen gamle (i dubbel benämning) actionstjärnan och kampsportaren är måhända kanske inte känd för någon imponerande skådespelartalang men har efter ett 40-tal actionrullar samlat på sig en skara fans. Oväntat nog har den hästsvansprydde buffeln släppt två skivor och samarbetat med självaste Stevie Wonder. Exemplet ”Girl it’s alright” är ett slappt sömnpiller med en video där Seagal leker med barn och dreglar över en 30 år yngre asiatisk donna.

Milla JovovichLångt innan fru Paul W.S. Anderson började sparka zombieröv i ett dussintal ”Resident Evil”-filmer så var hon en exotisk supermodell och nykläckt filmstjärna färsk från kultrullen ”Dazed and Confused” på 90-talet. Som för alla unga, heta stjärnor är det lätt att få hybris och någonstans på vägen tyckte man att Jovovich skulle försöka sig på musiken. Skivan ”The Divine Comedy” var full av flum, flöjter, mandoliner och Sinead O’Connor-liknande sång.

William ShatnerDet är lätt att göra narr av “Star Trek”-legendens musikkarriär – vem har inte vid det här laget? Ändå har Kapten Kirk släppt hela fyra album och samarbetat med namn som Sheryl Crow, Nick Valensi (The Strokes) och senast Billy Sherwood (Yes). Men visst är det svårt att ta hans överdrivna, upplåsta spoken word-versioner av klassiker som ”Lucy in the Sky with Diamonds” eller ”Rocket Man” på allvar…

Lindsay LohanStackars Lindsay. Karriären har knappast gått spikrakt från stjärnstatus med ”Mean Girls” och andra tonårsfilmer. Förutom diverse sex, brott- och knarkrelaterade skandaler så skulle rehabdrottningen bli vuxen på riktigt med två Britney/Christina/Avril/etc.-inspirerade skivor där hon sjöng om far-och-dotter-relationer, elaka rykten och dominanta förhållanden.

Eddie MurphyMed succéer som “48 timmar” och “Snuten i Hollywood” i ryggen så såg världen ut att tillhöra Eddie Murphy på 80-talet. Att släppa en skiva kändes givet och singeln ”Party All the Time” blev en hit. Kommande fyra album var dock snabbglömda fiaskon och spiken i kistan hette ”Whatzupwithyou”, en duett med den annars så fantastiska legenden Michael Jackson.

Bruce WillisMellan TV-serien “Par i brott” och Willis stora genombrott “Die Hard” så fick han för sig att överföra sin TV-persona – en blues- och Motown-älskande lallare – till skivbutiken. Tyvärr var ”The Return of Bruno” en soppa av vit mans munspelsindränkta blues. Trots att filmkarriären tog fart så har actionhjälten från och till slaktat kultlåtar av alla från Rolling Stones till The Temptations. Inte okej.

Jada Pinkett SmithDet är inte lätt att stå i skuggan av superstjärnan Will Smith och numer även två barn, alla framgångsrika (nåja) inom såväl film som musik. Men skam den som ger sig – och visst ska hon ha credd för att försöka sig på något annorlunda – men hennes metalband Wicked Wisdom gjorde få till ingen glad.

Russell CroweDet var många som hade svårt att köpa Oscarsvinnaren som skrålande polisinspektör i ”Les Miserables”. De kan vara glada att de sluppit lyssna på hans rockband 30 Odd Foot of Grunts (ja, det är deras riktiga namn). ”South Park” drev med nyzeeländarens begränsade sångförmågor i ”South Park” och döma av deras pinsamma musikvideos så kan man bara konstatera att satiren håller.

Alyssa MilanoBrunetten slog igenom som minderårig i komediserien ”Who’s the Boss” och blev senare vuxen TV-stjärna i ”Förhäxad”. Däremellan skulle det satsas på en musikkarriär i bästa tuggummipopstil och det släpptes fyra skivor mellan 1989-1993. De försvann spårlöst i hemlandet men sålde guld i Japan (var annars?). Hon kommenterade själv att hon hellre såg musiken sälja där den uppskattades – idag uppskattar vi nog alla att den mest glömts bort.

Billy Bob ThorntonOscarsvinnaren har haft en inte helt ovärdig musikkarriär som singer-songwriter, har släppt flera album och turnerat med både rock och blues. Men när han släppte den här svulstiga balladhyllningen till sin dåvarande kärlek Angelina Jolie så gick han över en gräns för vad som hetsar mot yrkesförbud.

Kevin BaconFilmstjärnan har varit med i pass många filmer att han fått leken ”Six Degrees of Kevin Bacon” uppkallad efter sig. Att han släppt sex skivor tillsammans med brodern Michael under bandnamnet Bacon Brothers har nog gått många förbi. När man lyssnar så är det enklare att förstå varför…

Vilken video är din "favorit"? Har du fler exempel? Kommentera nedan.
| 2 oktober 2014 17:00 |