Klipp

Skribent

David Sjögren

10 juli 2015 | 15:00

Omklippta Hollywoodfilmer uppmärksammar bristen på mångfald

Långfilmer blir till sekunder om bara repliker framförda av mörkhyade tas med.
Att etnisk representation, och framförallt underrepresentation, är ett problem i såväl Hollywood som på andra håll är knappast en nyhet. Framsteg har visserligen gjorts och förhoppningsvis närmar vi oss större jämlikhet, men för det krävs fortsatt mer arbete för förbättring.

Den amerikanska drömfabriken Hollywood har många gånger (med rätta) fått ta emot skarp kritik för hur man misslyckats med att åstadkomma mångfald i stora produktioner. För att uppmärksamma problemet har skådespelaren Dylan Marron redigerat långfilmer till att bara innehålla de repliker som framförs av mörkhyade skådespelare, vilket resulterat i att speltiden på runt två timmar i många fall minskat till så lite som några sekunder. Vissa filmer innehåller inga sådana repliker alls och slutar därför i samma stund som de börjar.

Nedan visas omklippta versioner av tolv filmer i Marrons "Every Single Word Spoken by a Person of Color"-serie.


De inkluderade filmerna är "Enough Said", "Friends with Benefits", "(500) Days of Summer", "Noah", "Frances Ha", "American Hustle", "The Fault in Our Stars", "Her", "Into the Woods", "Moonrise Kingdom", "Black Swan" och "Wedding Crashers".

Marron, som valt filmer som han själv gillar, var inte överraskad över slutresultatet men likväl otroligt besviken, och uppmanar filmindustrins producenter att våga ta större risker i rollbesättningen. Det största problemet, menar han, är att filmer med mörkhyade protagonister alltid handlar om just deras hudfärg, medan filmer med vita protagonister däremot aldrig handlar om vithet.

Vad tycker ni om Marrons projekt och vad tror ni om framtiden för mångfald inom film?
| 10 juli 2015 15:00 |