Klipp

Skribent

Viktor Jerner

6 februari 2017 | 19:00

Klipp: "The Dark Knight" kryllar av Michael Mann-referenser

Spåren från filmer som "Heat", "Collateral" och "The Insider" är tydliga.
Att Christopher Nolan är ett massivt fan av mästaren Michael Mann är ingen hemlighet. I intervjuer nämner han ofta Mann som en stark inspirationskälla och så sent som förra året höll han i intervjuer med gänget bakom "Heat" (Mann, Al Pacino, Robert De Niro, Val Kilmer, Amy Brenneman etc.) efter en jubileumsvisning i Los Angeles.

Manns fotspår och inflytande syns också ofta i Nolans egna filmer och särskilt tydligt är det i fantastiska "The Dark Knight". Eftersom filmen inleds med ett bankrån hämtade han inspiration från "Heat", inspiration som sen verkar ha satt sin prägel på hela resten av filmen. Den kalla blåa tonerna i fotot, sättet Gotham (Chicago) filmas på och den intima dynamiken mellan "de goda" och "de onda" (jämför exempelvis café-scenen i "Heat" med förhöret i "The Dark Knight") för också tankarna dit. 

Vimeo-användaren Glass Distortion har satt ihop en fascinerande video där detta illustreras på ett väldigt tydligt sätt. Bildrutor från "The Dark Knight" jämförs med just "Heat", men också med andra Mann-filmer som "Collateral" och "The Insider". Vissa är mer långsökta och kanske rentav helt slumpmässiga, medan andra är tydligt hämtade direkt från Manns värld. Kolla in: 


Tyck till! Vem tycker ni gör de här grejerna bäst; Nolan eller Michael Mann själv?

| 6 februari 2017 19:00 |