Serie

Skribent

Fanny Degerfelt

6 april 2019 | 12:00

Klaustrofobisk relation i "The Act" erbjuder mer spänning än många skräckfilmer

En kärleksfull moder som vårdar sin svårt sjuka dotter, eller en manipulerande fångvakare? “The Act” är djupt obehaglig, klaustrofobisk, komplex och vansinnigt välspelad. HBO Nordic bjuder på årets hittills bästa tv-serie!
Dee Dee Blanchard och hennes dotter Gypsy Rose flyttar in i ett specialbyggt hus uppfört av en välgörenhetsorganisation. Gypsy har genomgått flera operationer, sitter i rullstol och har en matslang inopererad i magen, hon lider av epilepsi, allergier och en uppsjö av andra hälsoproblem. De välkomnas i området, och grannarna beundrar Dee Dees styrka. Men en läkare på sjukhuset börjar ställa svåra frågor, och Gypsy själv börjar inse att kanske är hon inte så sjuk som hennes mamma säger.

Dee Dee är dessutom väldigt mån om att Gypsy ska fortsätta vara en liten flicka, men trots att hennes rum är fullt av gosedjur och att Dee Dee täcker över hennes ögon under vissa scener i “Twilight” kan ingenting hindra Gypsys gryende sexualitet, och hennes längtan efter kärlek. I hemlighet börjar Gypsy chatta med män på internet.
 
 
Joey King har synts på film och tv sen hon var sex år gammal. Hon har medverkat i “The Conjuring,” “Fargo”, “Oz the great and powerful,” “New Girl,” tv-serien “The Flash,” och “Independence day: Resurgance” för att nämna några, men “The Act” lär bli hennes stora genombrott. Hon fångar Gypsys barnsliga röst, hennes kärlek till mamman, men också hennes hjärtskärande ensamhet och längtan efter ett normalt liv.

Oscarsvinnaren Patricia Arquette är minst lika fantastisk som Dee Dee, pendlar perfekt mellan att vara kärleksfull och manipulerande. Hon påminner om Annie Wilkes i Stephen Kings psykologiska skräckroman “Lida,” men till skillnad från Wilkes’ offer Paul hamnar Gypsy Lee hamnar inte under Dee Dees våld i vuxen ålder, Dee Dees värld är allt Gypsy känner till.  Precis som Lady Tremaine (Askungens styvmamma som du garanterat var rädd för när du såg den tecknade Disneyfilmen som barn) har Dee Dee bara kontroll över en enda sak - en flickas liv, som de styr med en järnhand. Dee Dee hade lätt kunnat bli en karikatyr, men det är ett tonsäkert, psykologiskt porträtt Arquette levererar.
 
 
Hur vansinnig “The Act” än verkar är den baserad på verkliga händelser. HBO Nordic har även en dokumentär om fallet, “Mommy Dead and Dearest,” men trots att jag vet vad som kommer hända sitter jag som på nålar. Den har ingen brådska i berättandet, fördjupar ständigt relationen mellan Gypsy och Dee Dee, handlingen vecklas upp utsökt långsamt utan att släpa fötterna efter sig.
 
“The Act” är djupt obehaglig, klaustrofobisk, komplex och så välspelad! Mor-och-dotterrelation ger mer spänning än många skräckfilmer, och den veckolånga väntan mellan avsnitten är nästan outhärdlig.
| 6 april 2019 12:00 |