The Act 2019

Drama Skräck Thriller
USA
55 MIN
Engelska
The Act poster

Synopsis

Karaktärsdriven true-crime antologiserie med ett fall i varje säsong. Ensamstående mamman Dee Dee Blachard övertygade alla om att hennes dotter Gypsy var sjuk i en rad olika sjukdomar, trots att hon var helt frisk. När Dee Dee hittades mördad blev alla chockade av vetskapen att det var Gypsy som låg bakom genom att övertala sin pojkvän att mörda hennes mamma.
Ditt betyg
4.0 av 50 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
La Maison du Bon Rêve
2019-03-21
02
Teeth
2019-03-20
03
Two Wolverines
2019-03-27
04
Stay Inside
2019-04-03
05
Plan B
2019-04-10
06
A Whole New World
2019-04-17
07
Bonnie & Clyde
2019-04-24
08
Free
2019-05-01

Recensent

Jonna Vanhatalo

3 maj 2019 | 10:00

Skrämmande obehaglig och synnerligen välspelad

Första säsongen av ”The Act” är en synnerligen välspelad och fruktansvärt berörande historia om en mor- och dotterrelation som slutar i mord. Det är polerat och snyggt på ytan, men där under vibrerar det av fängslande obehag.
På HBO kan man se dokumentärfilmen ”Mommy Dead and Dearest” om en mamma som gör sin dotter sjuk för att få sympatier och pengar från omgivningen.
 
Den här serien baseras på samma sanna historia och människor. Patricia Arquette spelar Dee Dee Blanchard, mamma till Gypsy Rose, som spelas av Joey King. Historien som berättas handlar lika mycket om den, milt uttryckt, dysfunktionella relationen mellan mor och dotter, som om den senares strävan efter oberoende och frihet. En strävan som alltså till sist ledde till mord.
 
Det gör absolut ingenting om man, som jag, har sett dokumentären innan, eller om man läst på om fallet före. ”The Act” är en otäck och ytterst gripande kriminalhistoria om mord, vanmakt och slutligen befrielse. Den är spännande och golvar oavsett förkunskaper.
 
Skaparna bakom serien Michelle Dean och Nick Antosca ger här en väldigt nyanserad bild av den giftiga relationen, men väljer också att måla fram en solid bakgrund till mamman och hennes sjukdom. Det känns tack och lov ingenstans som ett ursäktande, och även om vi inte får någon förståelse (vill ej heller ha) för hennes handlingar, så ges en slags orsak till dem.
 
Patricia Arquette som Dee Dee är helt fenomenal. Hon gestaltar sin karaktär med kylig värme och intalar inte bara dottern i filmen, utan emellanåt också oss åskådare om hennes omsorg, fastän att vi vet att det är en sjuk och farlig individ vi betraktar.
 
Joey King är likaledes helt briljant. Hon har utvecklats enormt från sin tidiga karriär i Netflix ungdoms-romcoms och visar här på både mognad och stark integritet. Hon fångar Gypsys pipiga röst till varje ton och gestaltar otroligt väl hennes utsatthet och sedermera frigörandet från den tyranniska modern. Det kan verka överspelat, eller som ren imitation till en början, men är allt annat än det. King kliver verkligen in i karaktären hon skildrar, och blir bokstavligen Gypsy Rose. Har man sett dokumentären eller arkivfilmer från det verkliga fallet inser man hennes makalösa prestation, som garanterat kommer belöna sig.

I en biroll övertygar dessutom Chloë Sevigny som grannen Mel. Hon gör alltid ett starkt intryck och så också här.
 
Dessa fantastiska skådespelerskor ger ytterligare djup till den redan bottenlösa storyn. Visst är historien i sig avskyvärd och otäckt fascinerande, men blir i händerna på Arquette och King, stöttade av Sevigny, någonting utöver det vanliga.
 
Detta är en serie som är grymt välproducerad och den specifika stilen påminner någonstans om något som Wes Anderson skulle ha kunnat vara delaktig i att trolla fram. Det är prinsessor, cupcakes och och rosa skimmer över scenerna, vilket tillsammans med de glatt pastelliga färgerna och 60-tals tralliga musiken ger en synnerligen oväntad, men desto mer effektiv kontrast till det mörka som utspelas bakom kulisserna.
 
”The Act” är en dramatisk kriminalserie, så spännande att jag från början till slut sitter som på nålar, trots att jag egentligen hela tiden vet vad som kommer att hända. Det är få serier som har förmågan att krypa under skinnet så, men denna gör det och bringar med besynnerlig finess ett obehag som är svår att skaka av sig efteråt.
| 3 maj 2019 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Ruskigt bra avsnitt ( hittills ). Patricia Arquette växer som skådespelare för varje serie hon är med i. 😃
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu