Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

14 juni 2016 | 21:00

Klarar Nicole Kidman att vara biroll i nästa "Top of the Lake"?

Den stora filmstjärnan har castats till säsong 2 av "Top of the Lake" - men som biroll. Frågan är om hon klarar det.
Att Nicole Kidman klarar av att axla en huvudroll och dra publik till de stora bio-filmerna, vet vi mycket väl. Men hur väl kan hon ta på sig en biroll i en mindre TV-serie utan att fullkomligt sno rampljuset?

The Daily Telegraph meddelar att Nicole Kidman precis har åkt till Sydney för att påbörja repetitionerna inför en fem veckor lång inspelning av en biroll i den Australienska TV-serien "Top of the Lake", som får sin andra säsong nästa år efter en lång väntan sedan premiären 2013. Vilken funktion hennes roll kommer att fylla för berättelsen avslöjas inte än, men den första säsongen var en egen, komplett historia som nu följs upp med ett blankt blad.

"Top of the Lake" kan rekommenderas starkt. Skaparen är ingen mindre än den Nya Zeeländska stoltheten Jane Campion som vann 3 Oscars för sin film "Pianot", bland annat för bästa manus. Vi följer Elisabeth Moss från "Mad Men" som detektiv Robin Griffin som ihärdigt jobbar för att lösa ett fall med en försvunnen, självmordsbenägen och gravid 12-åring, medan hon samtidigt måste hävda sig i en sexistisk poliskultur i en Nya Zeeländsk byhåla. Hon dras in i småstadens hemligheter och konflikter i en otäckt verklig, men också förtrollande mystisk, serie om kvinnoförakt.

Säsong 2 kallas för "Top of the Lake: China Girl" och markerar en återförening mellan Kidman och Campion efter att de gjorde "Porträtt av en dam" 1996. Med en sådan lågmält kraftfull serie som bär ett viktigt och aktuellt budskap om vardaglig kvinnodiskriminering är det viktigt att en enskild skådis inte tillåts stjäla fokus från seriens kärna.

Elisabeth Moss gjorde en alldeles i särklass strålande prestation som polis där hon känns otroligt äkta och genuin. När hon nu fortsätter som huvudrollen i dramat hoppas jag innerligt att hon får ta den plats hon förtjänar, utan att Kidman snor showen. Kanske är detta det ultimata testet på Kidmans kompetens: en bra skådespelare förstår att en birolls uppdrag är att förstärka huvudrollen och berätta historien - inte att synas och höras mest. För seriens bästa hoppas jag att Kidman klarar balansgången.

Vad tyckte du om "Top of the Lake"?
| 14 juni 2016 21:00 |