Skribent

Emma

24 september 2013 | 17:01

Kinas rikaste man bygger världens största filmstudio

Vad får man om man tar en egendomsmäklare, drygt 30 miljarder kronor, 500 hektar mark och ett land som försöker putsa upp sitt yttre?

Svaret är, inte helt logiskt, världens största filmstudio.

Wang Jianlin, Kinas rikaste man enligt Forbes, tillkännagav i söndags att han ska bygga en massiv filmstudio i staden Qingdao. De 500 hektaren ska bland annat ha 20 inspelningsstudior, varav en för undervattensinspelning, mäss- och utställningshallar, ett shoppingcenter med en nöjespark inomhus, sju hotell, en bilutställning, en yachtklubb med plats för 300 båtar, och ett sjukhus.

Den så kallade Qingdao Oriental Movie Metropolis beräknas stå klar redan 2017.

Det var tätt med Hollywoodstjärnor vid tillkännagivandet av den nya filmstudion. Bland annat syntes Leonardo DiCaprio, John Travolta, Nicole Kidman, Catherine Zeta-Jones, Jet Li och Ewan McGregor bland gästerna.

Satsningen kan tyckas motsägelsefull med tanke på att klimatet för filmskapande är minst sagt kyligt i Kina. Hård statlig kontroll, byråkrati och censur hämmar landets filmiska utveckling. Samtidigt lägger den kinesiska regeringen miljarder på bidrag till kulturell verksamhet för att förbättra sin image. Sedan 2002 har Kinas filmindustri exploderat, men det är fortfarande Hollywoodimporter som står för den största andelen biografintäkter i Kina.

Men Wang Jianlin är optimistisk och sade att han förväntar sig att Kina senast 2018 kommer att gå om världsledaren USA i antalet biobesök.

| 24 september 2013 17:01 |