CANNESERIES 2018

Skribent

Artur Zaborski

10 april 2018 | 18:00

Premiär för "Killing Eve": Kvinnliga spioner rockar tv-våren

Det vore enkelt att kalla ”Killing Eve” för den kvinnliga motsvarigheten till Tomas Alfredsons ”Tinker Tailor Soldier Spy”. Tonen är lik, men den nya serien på HBO Nordic har mycket mer att erbjuda.
När vi först möter Eve, MI5-arbetare i 40-årsåldern (spelad av Sandra Oh), lider hon av baksmälla. Hon ser sliten ut så vi kan anta att hon, likt karaktärerna i Alfredsons film eller John Le Carrés roman, inte lever något trevligt familjeliv med villa och vovve.

Men vi behöver ytterligare fem minuter för att bli helt säkra på att hennes liv faktiskt är det motsatta. Det visar sig att hon blev stupfull på en kollegas karaoke/födelsedagsfest kvällen innan. Hon bor med en kille som älskar henne (han är polsk, så ibland svär Eve på polska vilket är riktigt roligt, men bara för polacker). Han är öppen och tolerant. Vi möter honom i deras sovrum, när Eve tänder lampan för att ha sex med honom. Men snabbt glömmer hon det och börjar tala om jobb. Hennes jobb. En hysteriskt rolig scen som fick mig att skratta länge!

Hennes raka motsats är Villanelle (spelad av Jodie Comer), en tjej som har allt. Hon är smart, vacker och otroligt sexig. Dessvärre lider hon av en brist: brist på känslor och framför allt medkänsla. I en av de inledande scenerna sitter Villanelle på ett café och äter glass. Hon ler till en ung flicka, som också avnjuter sin glass. En minut senare, när Villanelle reser sig upp för att gå ut, välter hon flickans glass över hennes klänning. En scen som perfekt definierar skurken i dramat.
 
 
De två kvinnornas kamp mot varandra driver serien framåt. De är så annorlunda, att båda tror sig vara bättre, samtidigt som de avundas varann. När Villanelle möter Eve för första gången skjuter hennes ego i höjden! Hon blir från början riktigt nyfiken på Eve, berättade Jodie under måndagens presskonferens på CanneSeries, där tv-serien hade sin internationella premiär. Det är en katt-och-råtta-lek där båda kvinnorna vill ligga steget före. En lek som bjuder på stor spänning, men tittarna har tillgång till mer än så - både deras privata liv och deras arbetsliv.

Det här är scener som bidrar med skratt och hjälper till att bryta den täta stämningen. Att se hur Villanelle låtsas ha begått självmord inför sin chef (som är hennes enda vän!) och samtidigt Eve som gråter inför sin chef, är riktigt kul. Det är också en lek med kvinnliga stereotyper. Eve är väldigt känslosam, man skulle kunna säga hysterisk, vilket är det sista karaktärsdraget en spion borde ha. Har du någonsin sett en manlig spion bete sig så? Eve är något annorlunda, hon är inte bara en man i kjol. Hon har kvalitet, och det gäller även Villanelle.
 

Sandra Oh och Jodie Comer med seriens skapare, Phoebe Waller-Bridge.
 
De sköna karaktärerna är det bästa som kunde ha hänt årets upplaga av CanneSeries. Seriens sk apare Phoebe Waller-Bridge tvekar inte när hon får frågan vad som gör hennes serie unik: ”De här två!” (Skådespelerskorna kontrar med: ”Det är Phoebes manus!”) Man får erkänna att båda gör riktigt strålande prestationer. Kemin dem emellan är fantastisk.

- Hon kan verkligen ändra temperaturen i rummet, säger Phoebe om Jodie Comer, varpå Sandra Oh tillägger:

- Att agera mot Jodie är som att skapa magi. Vi träffades på en stor provfilmning. Båda fick nio sidors manus, och Phoebe såg oss på Skype. När jag träffade henne kändes det som att vi redan hade mötts. När jag provfilmar letar jag inte efter den rätta danspartnern, jag letar efter den som får mig att dansa bättre. Så är det. Det man ger sin motspelare får man tillbaka Det är vad som hände mellan mig och Jodie.

Ingen av skådespelarna drar sig från att använda hjärnan och kroppen för att göra sina rollfigurer mer levande och mer skruvade.

- Villanelle har humor, karisma och en knasig personlighet, vilket jag aldrig har sett förut. Och hon vet hur man använder sin sexualitet, berättar Jodie Comer.
 
 
- Villanelle är mycket yngre än Eve. Eve är i medelåldern, och ser på livet ur den vinkeln. Det handlar om bådas generationer, tillägger Sandra Oh.

Båda är överens om att de skulle vilja ha mer av sina karaktärers orädda drag.

- Jag skulle vilja ha hennes mod och hennes garderob, skämtar Comer.

Men det bästa svaret ger Waller-Bridge, på frågan vad som oroade henne med att skriva en smart, rolig och modig serie:

- Det enda bekymret vi hade var om amerikaner skulle förstå skillnaden mellan MI5 och MI6.

Det är riktigt trevligt att besöka en presskonferens med så många kvinnor i panelen (den enda mannen var en av producenterna). Speciellt då vi just fått nyheten om att serien är förnyad för en andra säsong. Efter förhandsvisningen är jag inte förvånad alls. Kvinnliga spioner kommer att rocka vårens tv-säsong! Se till att stämma en träff med dem, du också. John Le Carré möter Ally McBeal och det är en fantastisk blandning.
 
 
Första avsnittet av ”Killing Eve” finns nu att streama på HBO Nordic.
| 10 april 2018 18:00 |