Film

Skribent

Robert Lange

16 maj 2014 | 20:01

Kidnappade regissör och skådis för att göra egen "Godzilla"

Den bisarra historien bakom Nordkoreas version av monsterfilmen "Godzilla".

Alldeles nyligen har vi efter lång och otålig väntan fått beskåda Gareth Edwards nyversion av "Godzilla". Godzilla har sitt ursprung i Japan där den första filmen regisserades av Ishiro Honda och hade världspremiär i Japan 1954. Filmen fick kort därefter en amerikansk version där man spelat in och lagt till nytt filmmaterial och även dubbat filmen till engelska. Den italienske regissören Luigi Cozzi gjorde 1954 en italiensk version av Godzilla i färg och med tilllagda specialeffekter, vilken släpptes i Italien 1977 och gick under titeln "Cozzilla" (borde ha frågat hur han kom undan med den titeln när jag träffade honom i Rom för några år sedan).

Godzilla - 2014

När jag rotade mig igenom de många versionerna och adaptationerna av denna ökända monsterfilm samt deras olika historier, snubblade jag även över en version som många troligen inte är alltför bekanta med. Kanske är det för att den gjordes i ett av världens mest slutna länder - Nordkorea.  Själva filmen var inte speciellt intressant i jämförelse med den minst sagt galna och chockerande historia bakom den och dess produktion. En diktator kidnappar en känd regissör och en skådespelerska för att få fart på sitt eget lands film­industri och tvingar dem att göra filmer som han själv producerar, ja det låter helt vansin­nigt, men i sammanhanget är jag på något sätt ändå inte förvånad över att det faktiskt har skett. 

Nordkoreas förre diktator/gud/kejsare/kung (samt övriga titlar som han fann lämpliga att behänga sig med) Kim Jong Il, var som många numera vet en stor filmälskare och ägare av bl.a. 7 personliga biopalats samt en personlig filmsamling som uppskattas omfatta mellan 10 och 20000 filmtitlar, många av dem kända Hollywoodfilmer. Det sägs att filmer som "Rambo", "Fredagen den 13:e" och "Godzilla" var några av den nordkoreanske dikta­torns favorittitlar och hans favorisering av den sistnämnda kom att leda till ett chockerande och vanvettigt agerande i ett försök att sätta fart på den nordkoreanska filmindustrin. År 1978 beordrade Kim Jong Il en kidnappning av den sydkoreanske regissören Shin Sang-ok för att han under Kims ledning skulle regissera en nordkoreansk version av Tohos "Godzilla", med titeln "Pulgasari". Faktum är att Toho studios inrättade ett speciellt team som gjorde specialeffekterna till "Pulgasari".

Godzilla - 1998

Det hela tog sin början när Sang-oks fru Choi Eun-hee, som då nyligen skilt sig från honom, kidnappades under en vistelse i Hong Kong och fördes till Nordkorea. När Sang-ok fick reda på detta reste han själv till Hong Kong för att undersöka försvinnandet. Kort därefter kidnappades även han och fördes till Nordkorea. Tillfångatagna i det slutna landet fick de så småningom om veta att kidnappningarna beordrats av landets då blivande ledare/diktator Kim Jong Il, som ville etablera en stor filmindustri i Nordkorea. Mellan åren 1978-1986, då de hölls kvar i Nordkorea, regisserade Shin Sang-ok sju filmer som Kim Jong Il själv var exekutiv producent för. Den mest kända av dessa filmer var "Pulgasari" - nordkoreas version av "Godzilla".

Filmen utspelar sig i det feodala Korea, under Goryeodynastin, där en kung styr landet med järnhand och där befolkningen plågas av svält och misär. En gammal smed som precis blivit satt i fängelse gör en liten monsterfigur av ris. När figuren kommer i kontakt med blodet från smedens dotter väcks den till liv och förvandlas till ett enormt metall-ätande monster - Pulgasari. Den tyranniske kungen får snart veta att befolkningen planerar ett uppror som han givetvis tänker stoppa. Han stöter emellertid på Pulgasari, som ansluter sig till folkets armé för att hjälpa den att störta den korrupta monarkin. "Pulgasari" blev inte - som Kim Jong Il tänkt sig - en internationell succé som skulle ta den nordkoreanska filmindustrin som han basade över till högre höjder. Filmen har dock med tiden blivit ganska välkänd p.g.a. den chockerande historien om Shin Sang-ok och Choi Eun-hee. Filmen leder tankarna tillbaka till främst "Godzilla", men även till Carl Boeses och Paul Wegeners skräckklassiker "Der Golem, wie er in die Welt kam" (1920).

Godzilla - 1954

Lyckligtvis har de övriga versionerna av "Godzilla" inte en lika omskakande produk­tionshistorik bakom sig som "Pulgasari". Historien låter mer som ett uppslag till en kom­man­de långfilm än något som verkligen hänt och visar samtidigt att en makt­galen diktator kan utföra de mest absurda handlingar för att förverkliga sina drömmar om en lyckosam och storslagen utveckling för filmindustrin i sitt kuvade land.

Nyfiken på hur Shin Sang-oks film blev? Kolla in hela filmen nedan:

| 16 maj 2014 20:01 |