Film

Skribent

MovieZine

26 september 2023 | 13:04

Ken Loach besöker Stockholms filmfestival i höst

Den brittiske filmregissören ska ta emot priset Stockholm Lifetime Achievement Award 2023.
Den brittiska socialrealismens och humanismens mästare Ken Loach, som fyllde 87 i somras, är känd för en rad filmer om människors strävan efter en bättre tillvaro. Han har tidigare prisbelönats med två Guldpalmer i Cannes – nu hedras han med Stockholm Lifetime Achievement Award på Stockholms filmfestival.
 
Loach besöker filmfestivalen i samband med visningen av hans senaste film "The Old Oak" den 9 november på biograf Skandia. Där ska han ta emot priset och möta publiken under ett exklusivt Face2Face-samtal.
 
– Vi känner stor ödmjukhet inför att återigen få välkomna en av Europas främsta regissörer, Ken Loach, till Stockholm. Fortfarande fullt aktiv, och vid 87 års ålder har han inte bara levererat en av sina bästa filmer han åker fortfarande som en ständig fanbärare världen runt för att tala för dem som inte har så starka röster. Varmt välkommen till Stockholm Mr Loach!, skriver festivalens programdirektör Beatrice Karlsson i ett pressmeddelande.
 
 
"The Old Oak" är en pub som kämpar för överlevnad i en alltmer avfolkad nordengelsk gruvby. När ett antal syriska flyktingar kommer till samhället blir stämningen laddad bland byborna. Men pubägaren TJ Bannatyne (Dave Turner) blir vän med flyktingen Yara (Ebla Mari) och börjar snart se möjligheter snarare än hot. Filmen får ordinarie svensk biopremiär 24 januari 2024.
| 26 september 2023 13:04 |