Film

Skribent

Alexander Kardelo

20 februari 2023 | 09:40

Karin af Klintberg: "Jag blev Kungens hobbyterapeut"

Vårens stora svenska dokumentär ger en annan bild av Kung Carl XVI Gustaf. "Mycket förvånade mig, men framför allt ensamheten", berättar filmens regissör.
Det är inte många journalister som får spendera tid i Kungens sällskap, men för Karin af Klintberg gjorde hovet ett stort undantag.
 
Dokumentärregissören bakom "Ebbe - the Movie" och Filip & Fredrik-filmen "Trevligt folk" fick under två års tid unikt tillträde till slottet och till Carl XVI Gustaf. I en serie exklusiva intervjuer som varvas med arkivbilder målas här upp ett porträtt av en mångfacetterad monark, en bild av en allt annat än normal barndom, och en inblick i landets kanske mest krävande jobb. Vi möter också en ofta reserverad 76-åring som dock gärna låter sitt sinne för humor lysa igenom.
 
Vid söndagens galapremiär på biograf Skandia i Stockholm hördes många skratt under filmens gång. Kungafamiljen var tyvärr inte på plats själva, däremot klev regissören upp på scen för att ta emot applåder och svara på publikfrågor.
 
- De vanligaste frågan jag får: "Har du och Kungen fortfarande kontakt?" Där är svaret tyvärr nej. Jag väntar fortfarande på att han ska ringa, säger Karin af Klintberg.
 
 
Karin af Klintberg berättar att hon fick tjata på hovets informationsavdelning i två år för att få lov att göra filmen, och ytterligare lika lång tid tog det att få ihop allt material.
 
- Man skriver till hovet - får inget svar. Man låter det gå några månader, skriver igen - får inget svar. Så höll jag på: "Hej, det är jag igen..." Till slut fick jag träffa informationsavdelningen, som jag tyckte var väldigt modern och pigg, för att de ändå genomförde det här. Men det tog nästan två år innan första filmningen.
 
 
Under inspelningen kunde Karin boka in flera möten på tu man hand med Kungen, ibland på Stockholms slott och ibland i parken kring kungens sommarboende på Öland.
 
Hon inser snabbt att "Kungen är ingen lök man bara kan skala av", men försöker ändå luska i hans tankar kring det hårt granskade livet som symbol för Sverige. Lite som Kungens informella psykolog kanske?
 
- Ni hör i filmen att Kungen säger: "Jag går inte till en terapeut", men jag skulle vilja säga att han gick till en hobbyterapeut åtminstone under två år. Vi pratade ju om saker, vi tröskade igenom hans barndom och uppväxt och rädslor. Ett ord återkom hela tiden som jag inte visste när jag satte igång det här arbetet, Och det var "ensam", att han kände sig ensam. Det kom från honom, berättar Karin.
 
- Mycket förvånade mig, men det var framför allt ensamheten. Det förvånade mig också att... jag vill ju att Kungen ska vara så verklighetsförankrad som möjligt. Och jag tycker han har lite kvar att jobba på där.
 
 
"Kungen" får biopremiär över hela landet på fredag, 24 februari.
| 20 februari 2023 09:40 |