Film

Skribent

Alexander Dunerfors

5 december 2017 | 15:00

Kan hypnos få dig att glömma bort favoritfilmen?

Nu släpps Unspoil Me, en digital hypnostjänst gjord för att du ska kunna uppleva din favoritserie eller -film som om det vore första gången. MovieZines chefredaktör har testat.
Vi konsumerar vår underhållning på ett helt annat sätt idag än för bara några år sen. Med streamingtjänster är tusentals filmer bara ett klick bort, och vi kan sluka hela säsonger av en ny tv-serie på en helg. En undersökning visar att 63 procent av svenskarna binge-tittar regelbundet. Samtidigt är risken att utsättas för spoilers stor, och det är något som 57 procent råkat ut för.

Men om man fortfarande vill hugga in på sju säsonger av ”Game of Thrones”, trots att man redan hört vilka som dör längs vägen? Eller om någon spoilade slutet på nya Netflix-filmen på bussen?

Lösningen mot spoilers kan finnas i den digitala hypnostjänsten Unspoil Me, som hjälper användaren att glömma hela, eller delar ur, tv-filmer och serier. Har du tur kan du kanske glömma favoritfilmen, och få uppleva den som om det vore för första gången! Vi har testat…
 
 

Hypnotisera dig själv med Unspoil Me

 
Unspoil Me är utvecklad av Samsung i samarbete med hypnotisören Fredrik Praesto. Det rör sig om en 20 minuter lång hypnos, skräddarsydd för att du ska kunna glömma handlingen i en film eller tv-serie.

Fredrik Praesto har hypnotiserat tusentals människor och menar att vi enkelt kan förändra våra tankar, beteenden och känslor. Även när det kommer till självhypnos:

– Under självhypnos kan vi ta kontrollen över omedvetna processer. Detta kan vara väldigt effektivt för att skapa mentala förändringar hos en person, som det medvetna logiska sinnet inte kan uppnå. Hypnos har genom historien används för att glömma saker, ofta i terapeutiskt syfte. Med Unspoil me kan vi använda detta för att skapa nya upplevelser i stället, säger Fredrik Praesto, hypnotisör och mental tränare.
 
 

Så gick det när jag försökte glömma bort ”Titanic”

 
Häromveckan blev jag inbjuden till ett möte med hypnotisören Fredrik Praesto, för att prova på hans hypnos "in real life". Jag valde James Camerons mastodontfilm ”Titanic”, som dels var en av mina allra första favoritfilmer i tonåren, dels för att den fyller 20 nu i december. Är det verkligen möjligt att ”glömma bort” handlingen i en film man sett mer än tio, femton gånger?

Jag får medge att jag är lite skeptisk på förhand. Har inte provat hypnos tidigare så jag försöker vara öppensinnad, och det vore ju både lite obehagligt men också rätt kul om det fungerade. Tänk att upptäcka en favoritfilm som om det vore första gången man såg den? Klart man blir nyfiken.
 
 
Vi placerar oss i ett tyst konferensrum där inget ska kunna störa under hypnosen. Fredrik Praesto sitter på stolen mittemot och sätter igång hypnotisk musik från ett tv-spel jag inte känner till. Jag blundar, försöker slappna av och bara lyssna på hans röst som inledningsvis talar om hur hypnos används riktigt länge för att påverka och ändra människors beteenden, vanor, och även hur vi minns saker.

Tanken är att man ska hamna i ett tillstånd där hjärnan går på lågvarv, precis som när man sover, fast man är medveten. Fredrik ber mig sedan att plocka fram minnesbilder ur ”Titanic”: filmscener, ljud och minnen av när jag såg den. Därefter ska jag föreställa mig hur bilderna raderas, blir blanka eller förvrängda. Medan jag sjunker djupare in i ett avslappnat tillstånd - rätt skönt faktiskt! - är det tänkt att hjärnan ska trolla bort Jack och Rose ödesdigra romans från mitt medvetande.
 
 
Min hypnos, lyxvarianten av Unspoil Me, pågår nästan i en timme innan jag kommer tillbaka till verkligheten. Spoilervarning: det funkade inte. Inte på mig, iallafall. Jag kommer ihåg händelserna i ”Titanic” lika väl som innan, hur mycket vi än försökte sänka ner minnesbilderna till havets botten. Det var iallafall en udda upplevelse, och en oerhört avkopplande meditation. Kanske fungerar det bättre för någon av er?
 
Hypnos sägs vara effektivt på en stor del av befolkningen, och med Unspoil Me kan alla med 20 minuter till övers göra ett eget försök hemma i lugn och ro.
 
Testa Unspoil Me här och berätta sedan i kommentarsfältet hur det gick!
| 5 december 2017 15:00 |