Film

Skribent

MovieZine

12 december 2017 | 21:00

Kan barnens superkrafter rädda julafton?

Vad händer om min svaghet egentligen blir min helt unika superkraft? Den frågan ställer sig en grupp färgstarka barn och ungdomar i en spännande workshop inför André Hedetofts långfilm ”Finns här några snälla barn”.
Filmen inleder det fridfulla julfirandet med ett aggressivt virus som endast angriper vuxna. Vi får följa julkaoset från fyra trasiga barns perspektiv – dom enda som kan rädda sina föräldrar, julen och kanske resten av världen. De upptäcker på sin resa att deras svagheter som gör dem trasiga blir till deras superkrafter.

”Finns här några snälla barn” har hämtat inspiration från Astrid Lindgrens sagor med fascinerande barnkaraktärer.  Filmen beskrivs som Skandinaviens svar på ”Stranger Things” där man istället för den klassiska killgruppen huvudsakligen berättar storyn från tjejernas perspektiv.

- Jag ville se om vi kunde ta det man tycker är en trasig svaghet hos sig själv, det som gör en annorlunda och istället vända det till en styrka – en helt unik superkraft, säger regissör André Hedetoft.

- Filmen berättas kompromisslöst från barnens perspektiv och därför var det viktigt att involvera dem redan från början och få med dem på hela resan.
 
Large 1e536743fdb772710da5653ec7dd3de9 fhnsb workshop 2
 
Under året har regissör André tillsammans med casting director Anja Schmidt finkammat Skåne efter färgstarka barn och ungdomar. Intresset har varit stort och har slutligen resulterat i en grupp på tjugotvå barn och ungdomar – alla tänkbara för någon av de fyra huvudrollerna till långfilmen.

Gruppen träffas regelbundet var vecka för att få skådespelarträning och gemensamt bygga upp samarbets- och gestaltningsförmågan. Under workshopen får barnen skapa egna karaktärer och ge dem en svaghet. Genom lek och övningar vänder dom sina svagheter till superkrafter. På vägen ser de sig själva med nya ögon och stärker varandras självkänsla.
 
Large 1e536743fdb772710da5653ec7dd3de9 fhnsb workshop 5
Large 1e536743fdb772710da5653ec7dd3de9 fhnsb workshop 3
 
Workshopen ligger till grund för långfilmen som spelas in nästa år men blir också fröet till ett nytt sätt för skolor att jobba med för att nå och stärka barn och ungdomars självkänsla och att få dom att se sig själv med helt nya ögon.

”Finns här några snälla barn” regisseras av André Hedetoft som bland annat tidigare gjort långfilmen ”Bieffekterna” (”Origin”). Under förra året blev ”Bieffekterna” en festivalhit med utmärkelser och priser, samt upplockad under för distribution i USA och Skandinavien.

Anja Schmidt är Casting Director och har rollbesatt tv-produktioner, bio- och reklamfilmer med barn, ungdomar och vuxna skådespelare. Hon arbetar också med utbildning inom kulturbranschen och som skådespelare.
| 12 december 2017 21:00 |