Film

Skribent

Andreas Samuelson

15 juli 2022 | 16:30

Kampen mot Weinstein inleds i trailern till ”She Said”

Två reportrars undersökning av Hollywood-monstret Harvey Weinstein skildras i det Oscarstippade dramat.
Vid det här laget bör du ha bott under en sten för att ha missat att filmproducenten Harvey Weinstein blivit förövarnas ansikte utåt i #MeToo-rörelsen. Efter otaliga kvinnors anklagelser dömdes han till 23 år fängelse för våldtäkt och sexuellt ofredande.
 
Det var bara en tidsfråga innan en film skulle lagas på temat men tacksamt nog är ”She Said” ingen biopic om Weinstein själv. Dramat bygger på New York Times-reportrarna Jodi Kantor och Megan Twoheys bok om hur de grävde i fallet för att exponera den mäktiga mogulen.
 
Tvåfaldigt Oscarsnominerade Carey Mulligan och Emmy-nominerade Zoe Kazan spelar Twohey och Kantor när de startar den månadslånga, så småningom Pulitzer-belönade utredningen som kom att bli starten på hela #MeToo. Tyska regissören/skådespelaren Maria Schrader (Emmy-belönad för TV-serien ”Unorthodox”) regisserar och även Patricia Clarkson, Andre Braugher och Samantha Morton medverkar.
 
Filmen har redan tippats vara aktuell för Oscarsnomineringar och det är inte svårt att se varför. Istället för att som andra verklighetsbaserade produktioner utnyttja en saftig story (hej ”Pam & Tommy”) så ser den ut att hylla två hjältinnor som gick emot strömmen för att avslöja en mörk sanning och även lyfta de offer som vågade berätta sin historia. Dessutom är Mulligan och Kazan två av våra bästa som kan lyfta den här typen av tunga historia.
 
Filmen har premiär 18 november i USA. Se trailern här:
 
| 15 juli 2022 16:30 |