Serie

Skribent

MovieZine

16 december 2022 | 11:00

Jultomten som var en seriemördare – julens otäckaste true crime-dokumentär?

På dagarna var han barnens jultomte. På nätterna mördade han unga migranter och grävde ner dem i trädgården. Lär känna Bruce McArthur i "Santa Claus: The Serial Killer".
Letar du efter en ny true crime-serie att sätta tänderna i efter "Dahmer"? Så här inför jul tipsar Viaplay om sin kommande dokumentär "Santa Claus: The Serial Killer" som berättar om ett skrämmande och snarlikt fall.
 
När journalisten Mobeen Azhar först hörde talas om Bruce McArthur-fallet kände han sig omedelbart träffad. Nästan alla offer var homosexuella män med etnisk bakgrund i Asien, precis som han själv. Och precis som många av offrens anhöriga, såväl som gaymiljön i Toronto, tyckte han att många frågor var obesvarade.
 
 
Bruce McArthur var omtyckt av sin omgivning och familj, en jovialisk trädgårdsmästare som jobbade extra som barnens jultomte på köpcentrum. Men han var också redan känd i gaymiljön som en person som kunde bli våldsam.
 
Det dröjde tills en vit etablerad man försvann, Andrew Kinsman, innan samhället reagerade och upptäckte att McArthur låg bakom minst åtta försvinnanden. Offrens kroppsdelar hade han grävt ner i trädgården hos en av sina klienter.
 
Sex av åtta offer var flyktingar eller migranter från Asien, varav en hade gått under jorden av rädsla för utvisning. Vad är egentligen McArthurs motiv? Är han homofob, eller ligger något annat bakom?
 
 
I dokumentärserien "Santa Claus: The Serial Killer" ska vi få komma nära seriemördaren och kanske få lite mer förståelse för varför han begick såna hemska brott. 
 
Det som har orsakat starkast kritik mot polisen i Toronto i efterspelet till McArthurs gripande, är att polisen hade honom inne på förhör redan 2013 med anledning av försvinnandena. 2001 och 2016 greps han dessutom som misstänkt för grov misshandel av människor i hbtqi-miljön, men slapp undan genom att manipulera polisen. Ingen kopplade ihop alla spår, vilket ledde till att två ytterligare män sannolikt hann bli mördade.
 
Dokumentärserien utlovar också en respektfull och inkännande skildring av människorna i Torontos gaymiljö, med flera starka möten där man får komma offrens vänner och anhöriga nära.
 
 
"Santa Claus: The Serial Killer" består av tre avsnitt som alla släpps 21 december på Viaplay.
| 16 december 2022 11:00 |