Film

Skribent

EliSophie Andrée

20 november 2019 | 16:30

Julia Roberts kunde ha spelat svart frihetskämpe

"Detta är ett riktigt bra manus, Julia Roberts borde spela huvudrollen som Harriet Tubman."
Harriet Tubman kallades för Black Moses och var en afro-amerikansk frihetskämpe. Det har i år varit uppe för diskussion att hon skulle vara den första, svarta kvinnan på en amerikansk dollarsedel, och i den biografiska filmen "Harriet", kunde hon ha spelats av Julia Roberts om producenterna fått som de ville. 
 
Manusförfattaren till "Harriet", Gregory Allen Howard, publicerade igår en krönika om hur skapandet av filmen "Harriet" gick till. Han berättar att det tog 25 långa år innan manuset kunde bli verklighet. 
 
Men redan år 1994 fanns det ett manus redo och Gregory Allen Howard befann sig på ett möte tillsammans med ett produktionsbolag. En producent säger då:
 
- Detta är ett riktigt bra manus. Julia Roberts borde spela huvudrollen som Harriet Tubman.
 
Allen Howard skriver i sin krönika att "lyckligtvis så fanns det en svart person i rummet, som kunde informera om att Harriet Tubman var en svart kvinna" varav producenten kontrade med: "Det skedde så pass länge sen att ingen kommer ändå ihåg det". 
 
 
Som tur var fick Julia Roberts inte ens en förfrågan om hon var intresserad av att spela Harriet Tubman och produktionen lades på is i flera år. Nu i slutändan vet vi att Harriet Tubman spelas istället av Cynthia Erivo i "Harriet".
 
"Harriet" får svensk biopremiär i februari.
| 20 november 2019 16:30 |