Skribent

Patrik Linderholm

21 december 2011 | 23:01

Julhelgens TV-tips

Umgås med släkt och vänner i all ära, men den absoluta höjdpunkten i dessa juletider är att man kan klämma en massa film.

För att göra saken lätt för er har vi därför valt ut det bästa som visas på TV under julhelgen.

Sagan om ringen – torsdag, Sjuan, kl. 21.00

Vad kan passa bättre att inleda julledigheten än en av de främsta fantasyfilmatiseringarna någonsin? Peter Jacksons vision av J.R.R. Tolkiens klassiska böcker om den ondskefulla ringen och dess otroligt långa resa tillbaka till Mordors varma sköte är en milstolpe i filmhistorien och en produktion av sällan skådad magnitud. I denna första film får vi stifta bekantskap med hoben Frodo som tillsammans med sitt brödraskap sätts på att förstöra den onde Saurons ring. Jackson skapar en trogen film med unika miljöer och effekter som håller än idag, ganska exakt tio år efter att filmen först såg dagens ljus. På fredagen visas även den andra delen, ”Sagan om de två tornen”, samma tid. Dock har man valt att inte visa den avslutande filmen i trilogin, ”Sagan om konungens återkomst”. Uppenbarligen har tomtenissarna på TV-planeringen fått i sig för mycket glögg.

Things We Lost In The Fire – torsdag, Kanal 9, kl. 21.00

Det blev en ordentlig snyftare när den danska filmdrottningen Susanne Bier begav sig till Hollywood för sin första engelskspråkiga film. Halle Berry spelar en änka till den nyss bortgångne David Duchovny, och sörjer tillsammans med sina barn över sin makes död. Hon tar kontakt med en av hans bästa vänner, den numera missbrukande Jerry (Benicio del Toro), och får denne att flytta in hos familjen. Tillsammans hjälper de varandra genom sorgearbete och missbruk i denna väldigt vackra och sentimentala film. Berry är ingen favorit direkt, men här gör hon en av sina bättre prestationer. Likaså del Toro, men han är ju nästan alltid bra. Duchovny är ju också alltid trevlig att se, men han får ju inte så mycket screentime här.

X-Men & X-Men 2 – fredag, TV11, från kl. 21.00

Årets ”X-Men: First Class” väckte stor uppståndelse och många återfann hoppet för denna filmserie efter att ha gråtit åt kalkonen ”X-Men Origins: Wolverine”. Under julhelgen finns nu chansen att kolla igenom Bryan Singers två första filmer och se hur de står sig. Den andra filmen ses av många som seriens bästa (i alla fall innan ”First Class”) men båda Singers filmer ligger på samma nivå tycker jag. Hans X-Men-filmer blev en lyckad startpunkt för den nya vågen superhjältefilmer som kommit att dominera biodukarna sedan dess och han lyckades föra ett mörker och en seriositet i en annars ganska löjlig genre. Se dem och avgör själva.

Fargo – fredag, TV4, kl. 02.35

Bröderna Joel och Ethan Coens stora genombrott blev detta mörka thrillerdrama med en stor portion svart humor. Bilförsäljaren Jerry Lundegaard anlitar två kriminella att kidnappa hans fru så att de alla kan dela på gisslanpengarna. Såklart går det hela åt helvete och vi bjuds på en stilistisk fars som nästan bara bröderna Coen kan åstadkomma. William H. Macy, Frances McDormand, Steve Buscemi och Peter Stormare briljerar alla i denna utsökta film som gav Coen-bröderna en Oscarsvinst för bästa manus.

Sömnlös i Seattle – julafton, Kanal 5, 21.30

Romcomens urmoder Nora Ephron var den som 1993 kom på den fantastiska idén att sammanföra Tom Hanks och Meg Ryan i samma film. Och uppenbarligen var det ett lyckat koncept då hon gjorde det igen fem år senare med ”Du har mail”. Bättre resultat blev det dock i denna första film, som brukar ses som en av de främsta amerikanska romcomsen någonsin. Mycket av detta beror på de båda huvudrollerna Hanks och Ryan som har en fantastisk närvaro, utan att knappt ha någon screentime tillsammans under filmen. Det är gemytligt, trevligt, romantiskt och putslustigt roligt filmen igenom med roliga blinkningar till andra filmhistoriska romantiska filmer. 

Ett päron till farsa firar jul – julafton, TV3, kl. 21.45

Eftersom det är julhelg måste man ju såklart se lite julfilmer. Konstigt nog visas det väldigt få filmer med jultema under denna helg, men lyckligtvis nog har man inte glömt en av de allra främsta julklassikerna någonsin – ”Ett päron till farsa firar jul”. När Chevy Chase i sin ikoniska roll som den familjevärderande pappan Clark Griswold försöker få till en perfekt jul blir det såklart inte så. Vi får följa familjens bravader under julhelgen, kantad av för stora granar, belysningsbestyr, ekorrar och oinbjudna släktingar. Kanske ingen av komedigenrens guldkorn, men med Chevys komiska tajming är det svårt att inte bli underhållen.

Elf – julafton, TV6, kl. 13.20

Eftersom det ju faktiskt är julafton så fröjdas vi med en julfilm till, även här med en framstående komiker i centrum. Will Ferrell gör huvudrollen som Buddy, som under tomtens besök på barnhemmet där han befann sig som liten kröp ner i säcken och hamnade på Nordpolen. Uppväxt i tron om att han var en tomtenisse upptäcker han som vuxen att han faktiskt är en människa och har sin riktiga familj i New York, varpå han reser dit och hamnar i ett antal dråpliga situationer. En klassisk ”fish out of water”-historia med bristfällig humor men som ändå lyckas underhålla och skapa en härlig julstämning. Jon Favreau, mannen bakom ”Iron Man”-filmerna, står för regin.

Amadeus – juldagen, SVT2, kl. 21.15

Milos Formans tolkning av pjäsen om den ökände kompositören Wolfgang Amadeus Mozart är stycke filmhistoria och ett mästerverk i dess sanna bemärkelse. Med ett oerhört sinne för detaljer och trogenhet, men samtidigt en uppsluppenhet kring det historiska, skapar Forman en unik version av historien kring det musikaliska underbarnet. Såväl F. Murray Abraham som den tvivelaktige Salieri och Tom Hulce som Mozart är fantastiska i sina roller, och ihop med den ljuvliga scenografin och den underbara musiken är det svårt att inte bli helt kastad av stolen av detta vackra och tragiska människodrama.

Liar Liar – juldagen, TV3, kl. 22.00

En av Jim Carrey's bättre filmer och prestationer där hans komiska briljans får utspel till fullo, utan att bli för överdriven. Här spelar han advokaten Fletcher Reede, vars son, efter att ha blivit sviken för sista gången av sin pappa, önskar att han under en hel dag inte ska kunna ljuga. Han önskan går i uppfyllelse, vilket inte lämpar sig särskilt bra för Fletcher, då han som advokat inte ens kan berätta en liten vit lögn. Detta leder såklart till en del dråpliga situationer, vilka Carrey är perfekt för. Men bakom all humor finns också hjärta, vilket gör detta till en trevlig söndagsfilm.

There Will Be Blood – juldagen, Kanal 9, kl. 21.00

Vill man inte se “Amadeus” kan man ta och kolla in ett annat mästerverk, nämligen Paul Thomas Andersons fantastiska ”There Will Be Blood”. Anderson regisserar här den eminenta karaktärsskådespelaren Daniel Day-Lewis i ett mörkt drama om en girig entreprenör som tar ett järngrepp om en liten stad i Kalifornien i slutet på 1800-talet i jakt på olja. Historien spårar ur i en såväl en personlig kamp som en uppgörelse mellan religion och entreprenörskap. "There Will Be Blood" är så graciöst fenomenal i många av dess beståndsdelar, främst Day-Lewis skådespeleri (han gör verkligen sitt livs roll) och det fulländiga fotot av Robert Elswit. Kort och gott är det en av 2000-talets bästa filmer, som lär få alla cineaster att drägla.

Jurassic Park 2: The Lost World – juldagen, Sjuan, 21.00

Att följa upp en av 90-talets mest fantastiska filmer är inte det lättaste, och Steven Spielberg lyckades inte heller lika bra med denna uppföljare till ”Jurassic Park”, men det är fortfarande en relativt värdig andra film i dinosaurieserien. Här återser vi Jeff Goldblums karaktär från den första filmen som åter hamnar på den skräcködleinfekterade ön. Som vanligt i uppföljare blir det större set pieces, mer action och lökigare dialog, men Spielbergs magiska touch ger oss lyckligtvis några glimtar att fröjdas åt. 

Mordet på Jesse James av ynkryggen Robert Ford – juldagen, Kanal 5, kl. 22.25

Det är lite synd att detta mästerverk av Andrew Dominik går så sent på aftonen för det är en lång film som verkligen bör avnjutas i bekvämt tillstånd. Det mesta i filmen är fullkomligt magnifikt, alltifrån det underbart vackra fotot till fingertoppskänslan hos varenda biroll, som förövrigt är en otrolig ensemble. Brad Pitt och Casey Affleck gör huvudrollerna som Jesse James respektive Robert Ford och kantas av kvalitativa skådespelare som Sam Rockwell, Jeremy Renner, Sam Shephard, Mary-Louise Parker, Paul Schneider och Garret Dillahunt. Kort sagt en av 2000-talets bästa och vackraste filmer, helt i klass med ovanstående ”There Will Be Blood”.

| 21 december 2011 23:01 |