Mordet på Jesse James av ynkryggen Robert Ford (2007)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Handlingen i THE ASSASSINATION OF JESSE JAMES BY THE COWARD ROBERT FORD följer en av amerikansk historias mest ökända och laglösa personer. Den karismatiske och oförutsägbare Jesse James planerar sitt nästa stora bankrån, och lyckas samtidigt starta ett krig mot sina fiender, som sedan länge längtat efter den belöning och den ära som väntar den som lyckas fånga den svårfångade James. Trots detta kan det största hotet komma från de han mest litar på.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: MORDET På JESSE JAMES AV YNKRYGGEN ROBERT FORD

Oscarsvibbar för Jesse James

”Mordet på Jesse James av ynkryggen Robert Ford” inleder i bilder, korta sekvenser där tonen sätts direkt med en gammal god berättarröst som ger oss upplägget sisådär sju månader innan det omtalade mordet. Vi får träffa Jesse James (Pitt) och Robert Ford (Affleck), vars slutgiltiga förhållande till varandra knappast kan missuppfattas med titeln i bakhuvudet, en titel som  kommer från Ron Hansens bok, själva grunden för Andrew Dominiks film.

Filmen tar sin början i september 1861 när den ikoniske Jesse James samlar ihop ett gäng lokala busar och annat löst folk från trakten för att organisera ett tågrån i Blue Cut, Missouri. Bland dessa hittas Robert Ford, en ettrig 19-årig grabb med en stor längtan efter att bli lika omtalad som mannen som samlat dem, han avgudar Jesse James, eller åtminstone myten som byggts upp kring honom i böckerna som han streckläser. Frank, Jesses äldre och mer sammanbitne bror anar oråd och skickar först iväg grabben men Jesse tar honom under sina vingar och snart är han en av hans närmaste män. Vi får följa Roberts resa från att ovetande vara gängets stora skämt som blint avgudar ledaren till det att han fruktar, avskyr och slutligen bestämmer sig för att bli dennes baneman. En livsfarlig lek med döden, personifierad av den sadistiskt paranoide Jesse James.

Brad Pitt bjuder på sin karriärs kanske mest dynamiska rollprestation här, han lever verkligen upp till Jesses rykte om att med sin blotta närvaro kunna fylla ett helt rum med glädje eller spänning. Pitt är iskallt beräknande, paranoid, instabil och med sin genomträngande blick och naturliga pondus får han alla i sin omgivning att skruva osäkert på sig samtidigt som han blixtsnabbt kan växla från gapskratt till ilska. Hans show stjäls dock tidigt av unge Casey Affleck, känd från ”Ocean’s”-rullarna, vars tolkning av Ford är inställsam och så lismande i sina desperata försök att bli omtyckt att man redan inledningsvis bestämmer sig för att inte gilla honom. Han är den där tystlåtne killen som inte direkt märks men vars nerviga närvaro och oförmåga att känna av stämningen går alla i sin omgvning på nerverna. Han är så pinsamt överlägsen sin storebror och så välförtjänt av upprättelse att jag vågar nämna det laddade ordet: Oscar.

En som tveklöst ska ha en Oscar för sin insats är bröderna Coens trogne scenograf Rodger Deakins som med en palett endast bestående av olika nyanser av grått, brunt och vitt skapar magi på den vita duken. Regissören Dominiks medvetet sänkta tempo och det fullständigt magnifika fotot för tankarna till Terrence Malick när han är som bäst. Speltiden känns lika utdragen som titeln och de som förväntat sig en regelrätt genrefilm med shootouts och sporrar lär bli besvikna, i er sits skulle jag vänta in ”3:10 to Yuma”. För er andra så kan jag varmt rekomendera denna extremt ambitiösa skildring av en ikon och hans baneman, till bredden fylld med pinsamt talangfulla skådisar, makalöst foto, ren fysisk spänning och med ett magiskt skildrat nattligt tågrån som fick håren på mina armar att resa sig av njutning.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Häll
En film som jag såg när den kom ut men 15-åriga jag tyckte den var långtråkig. Snubblade in på den nu efter att ha sett Snatch och var sugen på mer kvalite av Pitt. Och jävlar va de osar kvalitet om denna. Mer välgjord film är svår att hitta. Fotot är så överjävulskt snyggt att ja under filmens gång nästan blev gråtfärdig. Finns säkert hundra foton i denna film man skulle kunna hänga upp på väggen. Sen när vi kommer till skådespeleriet så är de ju rena uppvisningen! Casey Affleck visar att storebror kan slänga sig i väggen och Brad Pitt spelar Jesse James med en sådan enorm närvaro. Detta citat från början av filmen sammanfattar faktiskt Pitts tolkning av Jesse utmärkt "Rooms seemed hotter when he was in them, rain fell straighter, clocks slowed, sounds were amplified". Jag märker mig själv hålla andan nästan varje gång Pitt är i bild. Magnifikt! Dock är de mycke vi inte får se som ja gärna sett. Hade gärna sett mer av när James och Bob är på egen hand. Den delen av filmen förklaras nästan enbart av berättarrösten. Sen hade ja gärna sett den första uppgörelsen mellan Dick och Wood. Blev rätt mycket prat om vad som händer och hade hänt istället för att visa de. Men annars en riktigt fin filmskapelse som lämnade mig me tårar i ögonen under filmens eftertexter. En rungande 4 får denna pärla!
PerH
Helt magisk vacker och helt fantastisk västernfilm med skådespelarprestationer långt över det normala. Med foto av den mästerliga Roger Deakins och stadig regi så är denna film ett måste, med mängder av vackra scener.
Film
Jo nu kommer jag ihåg det Blood Diamond har jag kvar att se, ändå synd att Pitt inte fick en nominering.
Visa fler (37)

Veckans populära filmer

Visa fler