Film

Skribent

MovieZine.se

22 december 2011 | 10:01

Årets bästa filmer enligt Lotta Zachrisson

Lyckost! Vår New York-korre Lotta har redan fått se "Hugo Cabret" och "The Artist" - som blev två av 10 favoritfilmer från 2011.

2011 har känts som ett aningen svagare filmår än 2010. En anledning är förstås att jag följer de amerikanska premiärdatumen och därför räknar filmer som "127 timmar", "The King's Speech", "The Fighter", "True Grit" och "Winter's Bone" till 2010. 

Många av filmerna det Oscarssnackas om än så länge är långt ifrån att komma med på min lista över de 10 bästa och vissa av dem har jag förstås inte hunnit se. 

1. Hugo Cabret

Så nära en femma jag kom i år. Magisk, välgjord och välspelad, hjärtskärande och otroligt vacker. Och dessutom en hyllning till filmmediet och en av dess viktigaste personligheter.

2. The Guard

Två ord - Brendan Gleeson. Vansinnigt vass och ful i mun – vansinnigt rolig och smart. 

3. The Debt

Tät, klassisk thriller som är precis så bra som de kan vara när allt görs rätt. Jessica Chastain visar att för henne går vägen spikrakt uppåt. 

4. Blue Valentine

En mer äkta film om kärlek får man leta efter, men trots att det i stora delar känns tragiskt finns det där nödvändiga lilla hoppet också. 

5. Let the Bullets Fly

Även om den här genren inte är helt ovanlig i Kina så överraskade denna film även sin hemmapublik med otroliga biosiffror. För oss i västvärlden är det en helt ny typ av bisarr humor som får en att vika sig dubbelt.

6. The Artist

Söt och träffsäker hyllning till stumfilmseran som med perfekt 20-talsstil övertygar oss om att den inte alls är gjord år 2011. Vissa genialiska grepp höjer ”The Artist” ytterligare ett par nivåer. 

7. Maktens män

En rollista fylld till bredden med tunga namn och en film som låter dem få synas. Maktspelet bakom en presidentkampanj känns skrämmande verklighetstroget. 

8. Carol Channing - Larger Than Life

Underbara bubblande och spjuveraktiga cabaretdrottningen Carol. Det går inte att låta bli att älska henne. Filmens kärlekshistoria lämnar inget ett öga torrt.  

9. Hanna 

Tuffare bad-ass tjej än Hanna får man leta efter. Med naturbarnet Saoirse Ronan i täten och ett gäng sköna biroller blir det här riktigt bra.

10. The Skin I Live In

Almodóvar går tillbaka till sina rötter både genom att ha Antonio Banderas i huvudrollen och där han lägger nivån av absurditet. Men ”La Piel Que Habito” är lika knasig som den är briljant.

2011 års 3 sämsta filmer:

1. Red Riding Hood

Så många pinsamt kackiga scener och en fjantig kärlekshistoria. 

2. Apollo 18

”Blair Witch Project”-wannabe som man hade kunnat förlåta för den dåliga tekniska kvalitén om den varit spännande – men det är den inte. 

3. Jumping the Broom

Antar att det ska vara komiskt när två familjer från olika samhällsklasser måste umgås med varandra pga ett bröllop, men alla inblandade är så grymt osympatiska att det blir plågsamt att se. 

Nu ser jag fram emot:

1. Mupparna

Alla i min generation känner säkert någon typ av nostalgi över Kermit, Miss Piggy och de andra mupparna. Att kritikerna dessutom älskar filmen gör att det ser lovande ut.

2. Miss Bala

En del av er kanske redan har sett den på Stockholms filmfestival men riktiga premiären är under våren. Den råa miljön i Mexiko och Centralamerika har varit kuliss till många andra bra filmer som Älskade Hundar och Sin Nombre. Kanhända når ”Miss Bala” upp till liknande nivåer. 

3. Haywire

Steven Soderberghs nya. Svårt att få ut något av trailern, men jag hoppas förstås på något i nivå med ”Traffic” och ”The Informant!” snarare än Oceans-filmerna. 

4. Mission: Impossible - Ghost Protocol

Alltid trevligt när en popcorn-rulle som man inte behöver använda några hjärnceller för att njuta av hyllas av kritiker. 

5. The Girl with the Dragon Tattoo

Bara dagar kvar. Den mest omtalade biopremiären på länge – även i USA. 

| 22 december 2011 10:01 |