Skribent

Patrik Linderholm

21 december 2012 | 21:45

Julens bästa TV-filmer

Från John McClane till Frank Capra - TV-kanalerna har laddat för maximal julstämning.

Visst är julen en tid att umgås med sina nära och kära, men det är också en tid då man äntligen har lite ledigt och kan slappa framför TV:n. Därför har vi synat julledighetens TV-utbud och plockat ut några fina godbitar att njuta av.

Die Hard - fredag, TV4, kl. 22.25

Vad är en jul utan John McClane? Den klassiska actionrykaren har blivit en traditionell julfilm för många, för vad säger jul mer än när en av filmvärldens coolaste snutar klär upp döda terrorister i tomtedräkter och ropar "yippee ki-yay motherfucker"? Inte mycket. Passa därför på att ladda upp inför julfirandet med Bruce Willis då han på väg till julmys med frugan blir fast i en skyskrapa och tvingas rensa undan en tysk terroriststyrka ledd av en ljuvligt ond Alan Rickman.

Truman Show - lördag, TV11, kl. 21.00

Tänk om du levt hela ditt liv medan miljontals andra tittat på. Att från födseln ha fångats upp av tusentals gömda kameror och vara helt ovetandes om det. Detta får Truman Burbank erfara, då han upptäcker att hans idylliska småstad egentligen är en jättestudio styrd med järnhand från ett produktionsbolag. En intressant satir på storebrorsamhället och reality-tv av mästaren Peter Weir, där Jim Carrey briljerar i en av sina bättre roller.

The Holiday - söndag, SVT1, kl. 21.30

Vill man ha lite härligt julmys innan dan före dopparedan är "The Holiday" ett utmärkt val. Här får vi följa två kvinnor, Amanda (Cameron Diaz) och Iris (Kate Winslet), den ena från Los Angeles och den andra från London, som hamnat i lika beklämmande kärlekssituationer. Båda behöver de ett raskt miljöombyte och efter att fått kontakt med varandra över en internetsajt byter de helt enkelt liv för ett tag. Amanda flyttar till Iris stuga på den engelska landsbygden, Iris till Amandas lyxvilla i Kalifornien. Det blir en omställning som ingen av dem riktigt kunnat förstå innan, och i händerna på romcom-gudinnan Nancy Meyers en mycket varm och kärleksfylld historia.

Will Hunting - julafton, Kanal 9, kl. 21.00

Till julafton hör kanske julfilmen till, men vill man bryta traditioner finns det inte många bättre val än denna. Gus van Sant regisserar Ben Afflecks och Matt Damons Oscarsvinnande manus om en ung, bångstyrig man (Damon) som trots sitt överintelligenta sinne ändå har en vardag som mest innefattar skitjobb och pubbråk med kompisarna. Efter en fängelsedom hamnar han hos en psykolog (Robin Williams) och tillsammans hamnar de på en brokig men lärorik väg. En stilsäker film med mycket hjärta bakom sig, där Damon, och framför allt Williams, bjuder på prestationer utöver det vanliga.

Lawrence av Arabien - juldagen, SVT2, kl. 14.55

Mastodontklassiker av rang som berättar den sanna historien om T.E. Lawrence, en ung löjtnant som lyckas få ett jobb som observatör hos ledaren av Arabiens fria armé, prins Feidal, där en fantastisk livshistoria tar sin början. David Leans episka historia från 1962 tickar in på över tre och en halv timma men det är absolut värt att ta sig den tiden. Leans fantastiska bildspråk, den mäktiga historien och Peter O'Tooles isblå ögon gör det svårt att värja sig från detta mästerverk.

Livet är underbart - annandag jul, SVT2, kl. 15.20

En av filmhistoriens främsta julklassiker, som egentligen inte utspelar sig särskilt mycket under just vintern och julen. Dock är det då dess klassiska crescendo sker och James Stewarts modsänkta familjefar lär sig fina budskap om mänskliga värden. Frank Capra levererar en finstämd och klassisk story, med tydliga kopplingar till Charles Dickens litterära klassiker "En julsaga", där han visar varför han var en av Hollywoods största.

| 21 december 2012 21:45 |