Tribeca 2023

Skribent

Annika Andersson

17 juni 2023 | 19:00

Jubel på Henrik Lundqvists filmpremiär i New York: "Väldigt emotionellt"

Henrik Lundqvists framgångssaga har nu blivit film! Ett varmt hyllningsporträtt av den svenska hockeyidolen fick världspremiär på Tribecafestivalen den 15 juni.
Jonathan Hock, känd för sportdokumentärer som “Through the Fire” och “The Lost Son of Havanna” följer Lundqvists kamp med comeback efter hjärtoperationen, vilket ska visa sig mer komplicerat än vad som förutsagts.
 
När Lundqvist går upp på scenen efter världspremiären av “Open Heart” skriker publikhavet “Hen-rik, Hen-rik” som på en hockeyarena, och många är iklädda hockeytröjor. Lundqvist berättar lite om kampen att gå vidare, om karriärbyte och identitetskris i en känslosam Q&A:
 
- Det var en process att hantera alla dessa känslor, något som jag tror många atleter går igenom mot slutet av sina karriärer. Man tänker inte på det innan den dagen kommer. Det är skrämmande och kom som en överraskning.
 
Ur filmen "Open Heart".
 
- Jag mådde så bra mentalt och var så lycklig efter operationen. Så många kontaktade mig med lyckönskningar, och jag kände mig så närvarande. Det var då iden kom att göra en dokumentär, säger Henrik Lundqvist.
 
- Jag ville berätta en livshistoria snarare än om sport. Jag träffade Jonathan och kände direkt hur mycket kärlek, respekt och förståelse han hade. Och när jag ser filmen förs jag tillbaka till det ögonblicken, det blir väldigt emotionellt.
 
Lundqvist hade svårt att hålla tårarna tillbaka men blev uppbackad av publikens jubel och stöd. Han är en ikon i New York, men när han fick frågan om vad som kommer härnäst, om han inte vill kandidera för borgmästare, svarar han nej. För Lundqvist är inte intresserad av politik. Hans passion är hockey.
 
Cinetic Media sköter försäljningen för internationell distribution. “Open Heart” har i skrivandes stund inget känt premiärdatum i Sverige.
| 17 juni 2023 19:00 |