Film

Skribent

Alexander Kardelo

31 mars 2019 | 17:20

Jordan Peele förklarar twisten i "Us"

Nu blir det allvarliga spoilers.
Det är sällan man ser en skräckfilm skapa så mycket diskussioner som "Us". Jag har hört mängder av poddar och läst flera artiklar som försöker analysera alla de teman, underliggande budskap och filmiska hyllningar som Jordan Peele gömt i sin film, utan att fullt ut förstå den än. "Us" är kanske inte lika klockren som hans filmdebut "Get Out", men den är minst lika fascinerande och tankeväckande.

Regissören själv har varit relativt tyst och ovillig att gå in på förklaringar, men i en intervju med Empires podcast förklarar han nu en av filmens stora twister. Och det har att göra med något som han tidigare har sagt, att "us" syftar på oss - hur vi själva kan vara monstret utan att veta om det.

Läs bara vidare om du sett filmen!
 
 
I slutet av filmen får man veta att Adelaide, mamman i den förföljda familjen, inte är den vi trodde. Som liten flicka blev Adelaide utbytt mot sin kopia från underjorden. Det är alltså hon som kommer tillbaka som vuxen och leder upproret med andra doppelgängers. Det förklarar bland annat varför kvinnan som kallas Red är den enda som kan tala (en liten ledtråd som många antagligen missade).

Det är en otroligt fin twist som vänder upp och ner på hela filmen, och nästan tvingar oss till en omtitt. Den skrämda mamman är inte traumatiserad av barndomens händelser, hon är rädd att bli avslöjad. Jordan Peele berättar:

- Filmen handlar om att monstret kanske är du. Det handlar om oss, som individer och som en grupp. Protagonisten i filmen är ett surrogat för publiken, så det kändes som att jag inte gjorde temat rättvisa om jag inte avslöjade att vi har varit skurken i filmen. Vi har följt skurken. Jag säger "skurken" för man kan uppleva filmen på olika sätt, och många ifrågasätter vad som är gott och ont. Finns det ens? Båda karaktärerna är älskvärda och skrämmande, och de liv de har levt har satt dem på motsatta vägar.
 
Collider har fler citat ur intervjun.
 
 
Vi har också skrivit mer om slutet av "Us" och några teorier. Det är tveklöst en mångbottnad film med mycket att säga publiken, och vår podcast Filmmixern analyserar den lite mer på djupet.
| 31 mars 2019 17:20 |