Film

Skribent

Alexander Kardelo

26 mars 2019 | 12:00

Vad hände egentligen i slutet av "Us"?

Regissören Jordan Peele verkar nöjd med att lämna publiken med obesvarade frågor.
Varning för spoilers! Läs endast om du redan har sett filmen "Us":
 
Skräckthrillern "Us" gör just nu succé på bio. Med 70 miljoner i USA-intäkter blev det den starkaste öppningen för en spelfilm baserad på en originalidé på tio år. En otrolig bedrift för Jordan Peele, och publiken verkade inte skrämmas bort av filmens mystiska intrig.

Vi är nog många som har flera frågetecken efter "Us", kring vilka de hotfulla dubbelgångarna egentligen är och var de kommer ifrån. Filmens dubbelgångare kallas för The Tethered (De Fastbunda eller Kopplade), och är inga övernaturliga monster som man kunnat tro efter trailers - utan snarare resultatet av en misslyckat statligt experiment. De har gömts och sedan glömts i de många underjordisk tunnlar som sträcker sig under USA.

Det finns en väl uttänkt mytologi och bakgrundshistoria till det som händer i filmen, berättar Jordan Peele i en intervju med THR:

- Dilemmat blir såklart, hur mycket av det ska man berätta? När det finns obesvarade frågor, och du vet att det finns mer till historien, kan fantasin löpa fritt.
 
I övrigt lämnar regissören alla tolkningar till publiken, men redan nu finns det många teorier kring vad filmen egentligen vill berätta. Storyn är lite mer komplex än i "Get Out", och denna gång handlar det inte om hudfärg - men kanske om klass-skillnader och hur synder från förr kommer ikapp en.

I filmen förklaras det (tyvärr väldigt kort) hur staten började med mänskliga kloner under marken, som ett försök att kontrollera befolkningen. När Adelaide i ung ålder byttes ut mot sin klon, började hon så småningom att planera en revolution. I filmen ser vi hur hon och fler av "The Tethered" tar sig upp till ytan, inspirerade av en 80-talsslogan.
 
 

Hands Across America

 
Hands Across America var en välgörenhetskupp som genomfördes våren 1986. Man räknar med att 6,5 miljoner amerikaner fattade varandras händer och bildade en lång mänsklig kedja genom USA. Intäkterna gick till att bekämpa hunger och hemlöshet, och hjälpa de fattiga. En del menar att kampanjen blev en flopp, och kostade lika mycket att genomföra som den samlade in - 15 miljoner dollar.
 
 

Jeremiah 11:11

 
Bibelversen lyder: "Därför säger HERREN så: Se, jag skall låta en olycka komma över dem, som de icke skola kunna undkomma; och när de då ropa till mig, skall jag icke höra dem." Denna vers har en central roll i filmen, och kan tolkas på flera sätt. Är det "The Tethered" som är olyckan som kommer över mänskligheten, eller är det de som tvingats lida utan att bli sedda eller hörda?
 
 

Det politiska budskapet

 
Hur man än vrider och vänder på det, genomsyras filmen av ett starkt politiskt budskap. Flera teorier menar att The Tethered representerar världens (eller Amerikas) bortglömda befolkning.
 
"We are Americans" svarar Red, när hennes motpart Adelaide frågar om vilka inkräktarna är. Syftar Jordan Peele på de fattiga, hemlösa och utstötta? Eller kanske på invånarna i de amerikanska stater som länge har känt sig osynliga, och valde att uttrycka sitt missnöje genom att rösta på Trump som president? Kanske kan titeln "Us" utläsas som US - United States - och inte bara "Vi". Men det sistnämnda är bara min egen tolkning. 
 
Det finns säkert många fler teorier och idéer om vad Jordan Peele vill säga oss med sin nya film. Som jag skriver i min recension av "Us" är hans budskap inte lika enkelt och lätt att tyda som i "Get Out", men det gör inte filmen mindre intressant för det.
 
 
Har ni några egna tankar och teorier kring filmens handling? Vilka frågor funderar ni kring? Kommentera gärna nedan.
| 26 mars 2019 12:00 |