Film

Skribent

Alexander Kardelo

21 juni 2015 | 17:00

Johan Falk sprids illegalt - igen

Seriens skapare Anders Nilsson: ”Vi kan spåra de som sprider filmerna”.
Så har det hänt igen. En ny Johan Falk-film sprids på illegala sajter över en vecka innan DVD- och Blu-ray-premiären. Titeln ”Johan Falk - Ur askan i elden” släpps på skiva och som digital hyrfilm den 29:e juni, men redan i torsdags fanns den tillgänglig för digitalt köp på bland annat iTunes. Bara några timmar senare dök filmen upp på piratsajter. 

På Johan Falks fanpage på Facebook svarar Anders Nilsson - seriens skapare och showrunner - på varför man till den tredje säsongen valt att släppa filmerna för digitalt köp i förväg:

”Jag har fått mängder med frågor från omtankesfulla fans varför vi släpper filmerna lite innan på Digitalt Köp, för då kommer ju filmerna ut på illegala tjänster innan de finns att titta på lagligt, påpekar de.

Det finns två orsaker till detta. Filmerna kommer ju ändå ut på olagliga siter hur man än gör. Det vanliga är att en skiva stjäls någonstans, oftast i en matbutiks lager, och sen läggs ut olagligt. Genom att göra som vi gör nu så kommer ju faktiskt filmerna inte ut flera veckor i förväg FÖRST på olagliga siter; de kommer ju istället ut SAMTIDIGT, och till och med LITE INNAN på lagliga ställen. Nämligen för denna serie på iTunes, Google Play och Xbox. Men dessutom – och det här säger jag bara för att på denna Facebook-sida finns våra fans – så finns det ytterligare en orsak (som aldrig varit vår plan men det har ändå blivit så av uppenbara skäl.)

Om man streamar en film från en olaglig site som ursprungligen fått filmen från en stulen skiva (som på tidigare säsonger), så kan man ju inte spåra alla inblandade lika lätt som nu. För alla skivor ser ju likadana ut. Men eftersom nu filmerna kommer ut på digitala siter först, och kopieras därifrån för att sen hamna på olagliga streaming-siter, så innehåller ju varje nedladdning unik metadata, vilket är omöjligt att ha på en fysisk skiva eftersom alla skivor ser likadana ut. Men filmerna på de illegala siterna har alltså dold metadata. Metadata i flera nivåer, dessutom. Dolda i filmen. Helt naturligt.”
Precis som metadata i till exempel en systemkameras filer kan allt spåras, skriver Anders Nilsson. Kortfattat: det har blivit betydligt lättare att hitta de ansvariga.

”För de som använder de LAGLIGA siterna, och därmed har betalat för filmen, är denna metadata inte konstigare än för dem som har sitt namn som mottagare på ett kuvert med skivor beställda från till exempel CDON eller Discshop. Men när det gäller de som håller på med olaglig streaming – från sidor som till exempel Dreamfilm, Swefilmer, och liknande – så är det ju för första gången nu väldigt mycket enklare och effektivare att hitta dessa personer. Om man är ung så kanske man inte insett än, att de olagliga siterna är en del av den organiserade brottsligheten och att man därmed då blir en del i deras brottskedja om man streamar från dessa siter. Och det är alltså först nu som tekniken kommit så långt att man inte skall bli förvånad om det plötsligt knackar på dörren och man inser att betala för en film hade varit så mycket billigare.

DELA GÄRNA DETTA INLÄGG, så hjälper ni dels andra att få svar på frågan, dels så bidrar ni till att de lagliga siterna bara blir bättre och snabbare för varje år, och vi får möjlighet att göra ännu bättre filmer hela tiden. Och det är väl det som är det ultimata målet."

Trailer till "Johan Falk - Ur askan i elden":Vill du se "Johan Falk - Ur askan i elden" redan nu finns Itunes, Xbox och Google Play som lagliga alternativ. 

Andra filmen "Johan Falk - Tyst diplomati" kommer ut på dessa siter som digital köpfilm redan på torsdag, 25 juni.

Lista: Alla Johan Falk-filmerna i kronologisk ordning

| 21 juni 2015 17:00 |