Film

Skribent

MovieZine

10 februari 2020 | 05:15

Joaquin Phoenix starka tacktal på Oscarsgalan

"Vi har blivit bortkopplade från omvärlden. Vi har blivit egocentriska."
Skådespelaren Joaquin Phoenix vann - som väntat - Oscarn för "Joker". I sitt starka tacktal tog han sig tid för ett budskap om miljön och mer medmänsklighet.

- Vi delar alla samma kärlek till film, det uttrycksmedlet har gett mig ett fantastiskt liv. Den största gåvan det har gett mig är möjligheten att använda vår röst för de som inte har en. Jag har tänkt mycket på några av de hemska problemen vi står inför. Vare sig vi pratar om jämlikhet mellan könen, rasism, queera rättigheter eller djurens rätt pratar vi om allas våra rättigheter, sade Phoenix.

- Vi har blivit bortkopplade från omvärlden. Vi har blivit egocentriska. Vi skövlar jordens tillgångar (...) Vi är rädda för personlig förändring för vi tror vi måste offra något, men vi människor är genialt uppfinningsrika. Om vi använder kärlek och medmänsklighet som vår kompass kan vi utveckla ett system som gynnar oss alla och miljön.
 
 
- Jag har varit också självisk, svår att jobba med och otacksam, men så många här i rummet har gett mig en andra chans. Vi är som bäst när vi stöttar varandra, hjälper varandra växa och guidar varandra. Det är mänskligheten när den är som bäst!
 
- När min bror River var 17 år skrev han den här raden. "Run to the rescue with love, and peace will follow". Tack.
 
"Joker" vann totalt 2 Oscars inatt, förutom skådespelarpriset även för Bästa originalmusik.
| 10 februari 2020 05:15 |