Film

Skribent

Alexander Dunerfors

17 januari 2013 | 20:01

Jessica Chastain famlar i mörkret

Så skapade hon den Oscarsnominerade karaktären i "Zero Dark Thirty".

De flesta skådespelare som baserar sina karaktärer på en verklig person, har nöjet att gräva ner sig i Youtube-klipp eller egna konversationer med målet ifråga. Det privilegiet var inte Jessica Chastain förunnat, när hon tog sig an kvinnan som fångade bin Laden.

I en intervju berättar den Oscarsnominerade aktrisen om hur hon förberedde sig inför den krävande rollen i "Zero Dark Thirty".

- Det var inte så att jag kunde ringa upp henne och fråga om vi ska gå under täckmantel ihop. Men det hjälpte att ha Mark Boal ombord - vår manusförfattare som har varit grävande journalist. Jag hade tre månader på mig att lära mig allt. Jag kallade honom för Professorn, och frågade ut om allt han visste om Maya, hennes relationer och hennes kollegor.

Chastain började läsa böcker om bin Laden och om kriget mot terrorn, för att bättre förstå sig på "Mayas" arbete. Men hon fick också hitta på en del själv, säger hon till MTV.

- Allt det som jag inte fick fram via min research, var jag tvungen att fylla i på egen hand. Men det är svårt att göra det med Jessica Chastains kunskaper och ändå vara karaktären trogen. Det här är en kvinna som har gått på Juilliard innan hon gick med i CIA, säger hon.

För Jessica Chastain innebar det att glömma allt hon lärt sig som skådis:

- Hon hade ingen pojkvän, något hemmaliv existerade inte för henne. Istället gick hon ner i kaninhålet i tio år, förlorade sig i sitt arbete, tills piloten i slutet av filmen säger: "Vart vill du nu?" Hon har ingen aning om var hon är på väg. Vem är hon nu? Hon har tränat för att vara analytiskt lagd och lämna känslorna utanför. Jag försöker vara den raka motsatsen. Jag har tränat för att vara emotionell och ha nära till mina känslor, så det var lite ovant.

Något lär hon ha gjort rätt iallafall, i helgen vann Chastain en Golden Globe för sin prestation. Den 24 februari har hon chans på en Oscar.

Kathryn Bigelows "Zero Dark Thirty" ser du på bio från 1 februari. Läs vår recension här...

| 17 januari 2013 20:01 |