Skribent

Alexander Dunerfors

27 mars 2014 | 13:01

Jens Lapidus-novell filmas

Louis Russell och Simon Settergren förbereder en ny historia ur Stockholm Noir-världen.

De mörka och realistiska berättelserna från Stockholms undre värld som Jens Lapidus beskrivit i både böcker och noveller har hittills legat till grund för den framgångsrika "Snabba Cash"-trilogin. Men det finns fler historier som lämpar sig för att filmas.

I sommar börjar inspelningen av en kortfilm baserad på "Kerstin Ström", ur novellsamlingen "Mamma försökte". Bakom kameran står regissören Louis Russell, och Simon Settergren ("Shoo Bre") både producerar och spelar huvudrollen.

- Det är en ganska kort novell. Jag fastnade för den för att den lyckas med konststycket att på väldigt lite utrymme skapa sympati och förståelse för den som det handlar om. Trots att huvudkaraktären gör något som är fel. Det var häftigt, tyckte jag, och det är något som jag vill försöka göra även på film, säger Simon Settergren till MovieZine.

Regissören Louis Russell tillägger:

- Vad som fascinerar mig mest med den här världen är hur tillfället gör en tjuv, hur en god människa kan fatta ett dåligt beslut och hur vår sociala miljö påverkar och styr våra liv, särskilt folk från en etnisk minoritet som känner sig utanför och hopplösa. Vi vill att publiken skall ha full förståelse för och medkänsla med brottslingen, med antihjälten.

Russell har nyligen gjort kortfilmen "Ett hopp", med Settergren och Sebastian Hiort af Ornäs i huvudrollerna. Den har visats på Londons filmfestival och nominerats till flera priser i St Tropez. De har nu tillsammans köpt rättigheterna till Jens Lapidus novell och skriver på ett manus, som ska filmas i sommar.

- Jag vill prova något annorlunda denna gången jämfört med vad jag har gjort tidigare, och lägga till en ny genre i mixen: thriller. Jag vill verkligen sätta dig i brottslingens skor, se världen som den kriminelle gör och ta dig på en spänningsfylld färd, berättar regissören.

Finns det då några likheter med "Snabba Cash"-filmerna? Simon Settergren svarar:

- Jag tror Jens Lapidus tanke när han skrev den här samlingen var att skapa en slags spinoff på "Snabba Cash"-böckerna, där han kunde berätta historier ur samma värld men som inte delade något i övrigt med de böckerna. Vår ambition är densamma: att berätta något ur Stockholm Noirs universum som ändå ska stå på egna fötter.

Vilka skådespelare som dyker upp är för tidigt att säga än, även om några av Sveriges största namn har uttryckt intresse. En del av rollsättningen kommer också att göras via Filmcafé och Statist.se, så håll utkik där de närmaste månaderna om du är sugen på en roll.

- Det var ungefär så jag blev upptäckt, jag tycker att alla ska få en chans, säger Simon Settergren.

| 27 mars 2014 13:01 |