Shoo bre 2012

Romantik Drama
Sverige
85 MIN
Svenska
Shoo bre poster

Synopsis

Ungdomsfilm om gränslös kärlek i förorten, baserad på Douglas Foleys roman. Elias och Oscar kämpar för att överleva i en värld där kärlek inte alltid är riktig kärlek, och vänskap inte alltid är riktig vänskap. En värld där allt är på dödligt allvar, och ett viktigt beslut som kommer att påverka deras framtid måste fattas.
Ditt betyg
1.7 av 59 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Shoo bre
Biopremiär
24 februari 2012
DVD-premiär
27 juni 2012
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
Nordisk Film
Åldersgräns
7 år
Längd

Recensent

Lisa Olsson

14 februari 2012 | 18:01

Inget som berör

Efter att ha sett "Shoo Bre" är första frågan man ställer sig - varför gjordes ens den här filmen? En story som inte berör och en vissen produktion blir tyvärr ingen succé.

"Shoo Bre" är baserad på ungdomsromanen med samma namn, som kom ut 2003. Vi får följa två parallella berättelser om ungdomarna Elias och Oscar i en förort tillStockholm. Elias har en frånvarande pappa och en bror som sitter i fängelse och är själv på väg åt fel håll. Han struntar i skolan, men när han blir kär i den kurdiska tjejen Zeynep gör han ett halvhjärtat försök att ändra sig. Den andra killen, Oscar, har inga problem, varken i skolan eller hemma. Åtminstone inte tills han blir kär i sin nya lärarinna.

Filmen är knappt en och en halv timme, men känns oändligt lång. Ingenting händer, åtminstone inte något som engagerar. Man hinner tänka på mycket annat under den här filmen. Hur kallt det är i biosalongen, hur hungrig man är och vad man har för planer för sommarens semester. Tyvärr så berör berättelsen inte. Och jag tror inte att det bara är för att jag för länge sedan har passerat tonåren. Produktionen känns tafflig och skådespeleriet krystat. Man bryr sig helt enkelt inte så mycket om hur det går för någon i filmen. Och särskilt inte för lärarinnan Kristina. Någon naivare och mer oansvarig får man faktiskt leta efter. Det känns dessutom som att man ska tycka synd om henne, trots att hon har förfört sin egen elev. Nej, irritation är det enda jag känner.Vanligtvis när det är två parallella berättelser brukar de dessutom knytas ihop på ett snyggt sätt, men här handlar det helt enkelt bara om två killar som går i samma skola och som känner varandra lite grann.

Lite på ytan berörs problemet med hederskulturen. Elias är kristen och Zeynep är muslim. Kanske kunde de ha utvecklat den storyn lite mer och låtit Zeynep ta merplats. Elias pratar väldigt mycket om att han borde skärpa sig och särskilt nu när han är så kär. Samtidigt lägger han inte två strån i kors för att verkligen förändra något.Han fortsätter att hänga med kompisarna som mest är till besvär och som han inte ens själv verkar gilla.

Och när det gäller kärlekshistorien mellan Oscar och Kristina är allting väldigt överdrivet. Ok att man kan bli jäkligt förälskad och att allt blir extra starkt som tonåring. Men att bli så galen och deprimerad som Oscar blir känns inte helt sannolikt.

Så vad har vi? En film om tonårskärlek med förhinder och om hur lätt det är att hamna i kriminalitet. Det skulle kunna bli spännande, men är det tyvärr inte. Boken ”Shoo Bre” var och är fortfarande populär så det är synd att filmen känns som att den är gjord utan något större engagemang. Men de som älskade boken lär säkert vilja se vad filmen har att bjuda på. Jag är rädd att de blir besvikna dock.

| 14 februari 2012 18:01 |