Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

7 februari 2024 | 09:00

Jennie Silfverhjelm om nya "Jönssonligan" och att spela en modern Doris

Skådespelerskan bakom Doris pratar om att uppdatera karaktären och ifall nya versionen av ligan ligger nära originalet.
I oktober förra året kunde MovieZine exklusivt berätta om att en ny “Jönssonligan” var på gång, med premiär på juldagen.
 
 I samband med en pressträff för “Beck - Dödläge” kunde vi därför inte låta bli att fråga Jennie Silvferhjelm - som spelar Alex Beijer i “Beck” och Doris i den nya ligan - om filmen.
 
Inspelningarna av nya “Jönssonligan” avslutades i december och även om Jennie inte kunde avslöja speciellt mycket om innehållet, kunde hon ändå prata om hur det var att tackla en svensk klassiker.
 
- När jag läste manus för första gången så blev jag väldigt, väldigt förtjust i det. Men det är klart det var hisnande att göra det här. Alla har en relation till “Jönssonligan”.
 
De två senaste två försöken att göra nya versioner av “Jönssonligan” blev inte så väl mottagna. Tror du det här kommer gå bättre?
 
- Ja. Utifrån att när jag läste manuset, som Per Gavatin har skrivit, visste jag att ambitionen var att ligga mycket närmare originalet i sin humor, i sin enkelhet. I språket. 
 
- Hela manuset var genomsyrat av det där, att det fanns en väldigt stor homage till originalet, utan att göra en replika av det. Det fanns en egen identitet. Men färgerna som hade adderats går i linje med originalet. 
 
- Och jag kan inte berätta allt för mycket, men du kommer förstå. När du ser det så hajar du, för det som är med de här människorna, de som är med i ligan. Allihopa är misfits. De är ganska misslyckade. Du måste addera en stor del trovärdighet som människor.
 
Och hur var det att göra en egen version av Doris?
 
- Doris kanske inte alltid framstod som den smartaste. Hur gör man henne aktuell idag? Hur får man henne att integrera med de här herrarna?Nu är hon med i kuppen på ett helt annat sätt. Vem är hon idag, vad har hänt henne de här åren? Det har varit utmaningen i det men också ett väldigt roligt arbete.
 
Och så har du jobbat med Jonas Karlsson igen. Det har ni gjort några gånger nu, med olika dynamik.
 
- Vi har jobbat mycket ihop så vi behöver ingen smekmånad i att lära känna varandra, där man ska vara artig och fråga om det är okej att jag gör så här. Utan jag upplever att vi ganska fort kan gå till ett arbete. Det har varit jättekul. 
| 7 februari 2024 09:00 |