Film

Skribent

Andreas Samuelson

14 oktober 2018 | 12:00

1980 - året som etablerade Jamie Lee Curtis som scream queen

Efter Jamie Lee Curtis debut i ”Alla helgons blodiga natt” 1978 blev hon hela världens Scream Queen och två år senare frontade hon hela tre skräckfilmer.
Som dotter till ”Psycho”-stjärnan Janet Leigh var det inte helt otippat att Jamie Lee Curtis skulle bli en ikon inom skräckfilmsgenren. Efter debuten och genombrottet med klassikern ”Alla helgons blodiga natt” kröntes hon till The Queen of the Scream.
 
Men det var inte bara hennes möte med Michael Myers som gjorde henne till skräckdrottning. 1980 skrek hon sig igenom hela tre, smått kultförklarade rysare. Här är allt du behöver veta om filmerna som etablerade hennes scream queen-status.
 
 

1. Dimman

 
Film: John Carpenters första långfilm sedan ”Alla helgons blodiga natt” var även den en lågbudgetrysare, även om han dolde det väl med Panavision-formatet. Trots en problematisk produktion som innebar inspelning av nya, tillagda scener så har regissören i efterhand kallat den en ”mindre skräckfilmsklassiker” som fick en – enligt eniga kritiker och publik – usel remake 2005.
 
Story: En spökhistoria om hämndlystna gastar som via en mystisk dimma hotar den lilla kuststaden Antonio Bay i Kalifornien. En radio-DJ (Carpenters dåvarande fru Adrienne Barbeau) försöker varna befolkningen medan en präst (Hal Holbrook) fruktar att han kan stå på tur.
 
Skrikroll: Filmen innebar inte bara en återförening med regissören som gjorde henne till stjärna utan även flera motspelare samt riktiga mamman Janet Leigh. Till skillnad från den sköra oskulden Laurie så spelar Curtis här en liftare som både är kaxig och sexuellt frigjord.
 
Mottagande: Trots en låg inspelningsbudget lades mycket pengar på PR vilket resulterade i en kassasuccé. Kritikernas mottagande var dock blandat och det blev inte samma hyllade mästerverk som samma gängs tidigare film.

 
 

2. Mörka natt, blodiga nyårsnatt

 
Film: En kanadensisk-amerikansk slasher av regidebutanten Roger Spottiswoode (som senare gjorde ”Tomorrow Never Dies”) som gjorde som ”Alla helgons blodiga natt”-på-ett-tåg. Magikern David Copperfield och rockartisten Vanity har mindre, tidiga roller.
 
Story: Klassisk hämndrysare där den blyga killen i skolan utsatts för ett elakt spratt och hamnar på mentalsjukhus. När mobbarna tre år senare ska fira nyår med en stor maskeradfest på ett tåg så får de sällskap av en objuden passagerare.
 
Skrikroll: En stark hjältinna med kraftiga lungor i samma stil som Laurie Strode. Dock är det hon som, motvilligt, deltar i det inledande sprattet och mot slutet logiskt nog konfronteras av mördaren. Deras ödesdigra kyss var skådespelerskans egna idé.
 
Mottagande: Kritikerna var inte imponerade men Kubrick-fotografen John Alcotts kameraarbete fick beröm, liksom idén att låta mördaren överta sina offers kostymer. Med konkurrens från andra skräckfilmer så dök publiken upp även om de inte flockades.
 
 

3. Prom Night

 
Film: En av de första – och största – slasherfilmerna som succén med ”Alla helgons blodiga natt” ynglade av sig. En kanadensisk produktion, filmad i Toronto, som blev känd för dess discosoundtrack. Filmens posternamn var Leslie Nielsen, som har en biroll som rektor.
 
Story: Ännu en hämndhistoria där barnen ansvariga för en flickas död hotas flera år senare som tonåringar, lagom till den efterlängtade skolbalen. En okänd mördare i svart rånarluva lurar runt hörnet och innan natten är över ska minst ett huvud rulla över dansgolvet…
 
Skrikroll: Curtis är för omväxlings skull inte en av de hotade ungdomarna i filmen då hon spelar den döda flickans syster som utses till baldrottning. Däremot hade regissören Paul Lynch svårigheter att finansiera filmen innan Curtis – en stigande stjärna – skrev på.
 
Mottagande: Kritikerna sågade även om många uppskattade att den var mindre blodig än andra bidrag till genren. Publik hakade dock på slasher-trenden och filmen blev Kanadas mest inkomstbringande film som fick tre uppföljare och en remake flera år senare.
 
Vilken är din favoritrysare med Jamie Lee Curtis?
| 14 oktober 2018 12:00 |