Film

Skribent

Alexander Kardelo

24 september 2022 | 12:00

James Earl Jones lägger Darth Vader bakom sig

Den 91-årige skådespelaren lämnar den ikoniska skurkrollen. Men Lucasfilm kan fortfarande använda hans röst i kommande Star Wars-projekt.
Det är officiellt: vid 91 års ålder är James Earl Jones inte längre kapabel till att låna ut sin röst till galaxskurken Darth Vader.
 
Han gjorde det för första gången i 1977 års "Stjärnornas krig" och senast kort i "The Rise of Skywalker" från 2019. Vaders stämma är ikonisk för alla Star Wars-fans - men även om skådespelaren drar sig tillbaka så betyder det inte att rösten ska ersättas.
 
 
Tack vare ny teknik kan Lucasfilm använda sig av James Earl Jones röst även framöver. Med hjälp av tidigare inspelat material kan det ukrainska företaget Respeecher skapa ny artificiell dialog som låter som Jones - och de har skådespelarens tillåtelse att använda hans röst. Det var så han "medverkade" i Star Wars-serien "Obi-Wan Kenobi" tidigare i år.
 
Jones förblir dock Darth Vaders "gudfar" enligt Vanity Fair, och fortsätter att guida filmstudion för att hålla den klassiska karaktären på rätt kurs.
| 24 september 2022 12:00 |