Film

Skribent

Andreas Samuelson

22 november 2022 | 15:30

James Cameron skällde ut studioboss som ville korta ned ”Avatar”

Du ber inte en av världens mest framgångsrika regissörer att korta ned sin film. Det fick en studiodirektör på Fox erfara i ett möte med Cameron.
Cameron är känd för sina påkostade och framför allt långa filmer. Han är även känd för att ha ett bullrigt temperament och om du vågar ifrågasätta hans filmskapande så är risken stor att du hamnar i skottlinjen för hans okända utskällningar.
 
Detta hände inför premiären av hans populära blockbuster som många på studion Fox var tveksamma inför, åtminstone dess 162 minuter långa speltid. Detta resulterade i ett möte med en direktör som med, enligt Cameron ett ”cancer-drabbat ansiktsuttryck”, snällt bad regissören att korta ner filmen. Responsen var knappast den han hade hoppats på, berättar Cameron i en intervju med GQ.
 
- Jag sade något jag aldrig sagt till någon annan i branschen. "Jag tror den här filmen kommer dra in en massa jävla pengar. Och när den gör det, kommer det vara för sent för dig att älska filmen. Tiden för dig att älska filmen är idag. Så jag ber dig inte att säga något som du inte känner, men du ska veta att jag kommer alltid att veta oavsett hur positiv du är om filmen i framtiden när den drar in pengar.”
 
- Och det var exakt vad jag sade, med stora bokstäver, ALLA PENGAR, inte en del pengar, alla jävla pengar. Du kan inte komma tillbaka och prisa filmen eller säga ”Titta vad vi gjorde tillsammans”. Det kan du inte göra. Då flippade direktören ut och blev rasande. Och jag sa att han skulle försvinna ur mitt kontor. Och där slutade det.
 
 
Cameron ville inte namnge studiobossen men man kan nog säkert säga att han inte kom med samma förfrågan om de kommande ”Avatar”-filmerna. Den första uppföljaren, ”The Way of Water”, har biopremiär 14 december och är över tre timmar lång.
| 22 november 2022 15:30 |