Film

Skribent

Thomas Linnaeus

13 september 2022 | 12:01

James Cameron om re-releasen av “Avatar”: Vi slogs helt omkull!

Nästa vecka visas “Avatar” återigen på bio, och innan premiären har Moviezine fått lyssna på James Cameron om det kommande nysläppet.
Inför re-releasen av “Avatar” samlades en mängd olika journalister för att ta del av presskonferensen om den gamla filmens kommande premiär. 13 år har gått sen sist och nu kommer “Avatar” att släppas ännu en gång på bio, inför premiären av uppföljaren “Avatar: Way of the Water”.
 
Jon Landau, producent för både “Avatar” och dess uppföljare, är presskonferensens moderator och han frågar filmens regissör, James Cameron, om varför han ville ta tillbaka “Avatar” till stora filmduken och hur publiken kommer kunna uppleva filmen på nytt:
 
- Jo, det har gått 13 år sedan filmen släpptes - så om du är under 22 eller 23 år, är det mycket osannolikt att du har sett “Avatar” på bio. Vilket på sätt och vis betyder att du inte har sett filmen. Vi gjorde filmen för den stora duken i 3D-formatet, och nu har vi remastrat den i 4K samt med “High Dynamic Range”, och vissa sektioner har 48 bilder per sekund i filmen.
 
4K innebär att filmens upplösning har fördubblats, High Dynamic Range är en teknik som förbättrar detaljerna i både ljusa och mörka delar av bilden som kameran fångar upp, och går man från industristandarden på 24 bilder i sekunden till 48 kan det filmade materialet kännas ännu mer “levande”.
 
- Filmen ser bättre ut än någonsin, även när den först släpptes. Det finns så många människor där ute, en helt ny generation av filmfans. Även om de gillade filmen på streaming, eller blu-ray, eller hur de såg den, så har de fortfarande inte riktigt sett filmen som vi tänkt att den ska ses, fortsätter Cameron.
 
Och om “Avatar” fortfarande håller 13 år efter premiären, verkar “Terminator”-regissören helt övertygad om:
 
- Du vet, vi tittade nyligen på filmen när vi avslutade hela remasterprocessen, och vi slogs helt omkull. Det är svårt att säga och försöka vara ödmjuk samtidigt, men vi var verkligen imponerade av hur filmen såg ut och att bara få uppleva den på plats. Vi är verkligen glada över att få dela “Avatar” med människor som aldrig har sett den på en biograf.
 
"Avatar" släpps återigen på bio den 23 september. Kommer du att se den?
| 13 september 2022 12:01 |