Film

Skribent

Alexander Dunerfors

25 augusti 2017 | 08:00

James Cameron kritiserar ”Wonder Woman”

Regissören Patty Jenkins svar: ”Han är en fantastisk filmskapare men han är inte kvinna.”
Patty Jenkins ”Wonder Woman” hör definitivt till biosommarens bästa överraskningar. Med höga betyg och 800 miljoner dollar i intäkter har DC:s senaste tillskott i superhjältefamiljen gått hem hos både kritiker och fans.

Men alla är inte förtjusta. James Cameron, en av vår tids största regissörer, gick igår ut med kritik i en intervju med The Guardian. Mannen som själv skapat tuffa kvinnliga hjältar i ”Terminator 2” och ”Aliens” säger:

- All denna axelklappning i Hollywood över ”Wonder Woman” är så missvisande. Hon är en objektifierad ikon, det är samma gamla manliga Hollywood som gör sin grej! Jag säger inte att jag inte gillade filmen, men för mig är den ett steg bakåt. Sarah Connor var inte en skönhetsikon. Hon var stark, plågad, en hemsk mamma, och hon förtjänade publikens respekt med rå styrka. Och det funkade, hälften av publiken var tjejer!
 
 
”Wonder Woman”-regissören Patty Jenkins tog till Twitter för att svara på Camerons kommentarer. Hon menar att han missförstått den, och att hjältinnor kommer i alla former och skepnader:

- James Camerons oförståelse inför vad Wonder Woman är, eller betyder, för världens kvinnor är ingen överraskning. Han är en fantastisk filmmakare men han är inte en kvinna. Jag uppskattade hans hyllningar för min film ”Monster” och vårt porträtt av starka och plågade kvinnor. Men om kvinnor alltid måste vara tuffa och plågade för att vara starka, om vi inte har friheten att vara multidimensionella eller hylla en kvinnlig ikon som är attraktiv och kärleksfull, så har vi inte kommit särskilt långt.

- Jag tror att kvinnor kan och borde vara ALLT precis som manliga huvudroller borde. Det finns ingen rätt eller fel slags mäktig kvinna. Och den massiva kvinnliga publiken som gjort filmen till en succé, kan säkert välja och döma sina egna framstegsikoner, skriver Jenkins.
 
Patty Jenkins har redan börjat skriva på en uppföljare. Under tiden kampanjar Warner Bros för att säkra Oscarsnomineringar för "Wonder Woman"
 
Vi får vänta och se om James Cameron har några fler filmskapartips att ge Jenkins, eller om han vill förtydliga sina åsikter om filmen. 
 
Vem håller du med - är "Wonder Woman" ett steg bakåt, eller precis vad världen behöver efter många år av manliga superhjältar? Kommentera nedan.
| 25 augusti 2017 08:00 |