Film

Skribent

Cristian Sarmiento

26 oktober 2022 | 20:30

James Cameron kritiserar Marvel och DC-filmer

När det kommer till relationer på film verkar stjärnregissören inte imponerad av vad konkurrenterna gör.
Det var under en intervju med New York Times som regissören bakom "Titanic" och kommande ”Avatar: The Way of Water” jämförde sig med Marvel och DC och uttryckte:

- När jag tittar på dessa spektakulära filmer – ja jag tittar på er Marvel och DC, så spelar det ingen roll hur gamla karaktärerna är, de beter sig alla som att de går på gymnasiet.
 
Cameron fortsätter sedan med att säga:
 
- Superhjältarna lägger inte sina karriärer på hyllan på grund av att de skaffar familj och barn. Sånt som faktiskt ger oss styrka, kärlek och en mening. Det är inte det sättet man skall skapa filmer på.
 
Tycka vad man vill – men visst har vi sett Ant-Man vara extremt familjeorienterad, Hawkeye lämna in båge och dräkt för att vara med sina barn eller Iron Man ge upp sin högteknologiska dräkt för att vara med sin fru?
 
 
James Cameron pratade sedan om den kommande "Avatar"-filmen där inspelningen faktiskt skedde under vatten (Kate Winslet skall ha hållit andan i hela 7 min enligt källor) till skillnad från Disneys kommande ”Den Lilla Sjöjungfrun” och DC’s ”Aquaman” som helt gjordes ovanför vattenytan. När han fick frågan om varför Avatar spelades in under vatten så var svaret kort och gott:
 
- Åh, jag vet inte, kanske för att det ser bättre ut?
 
Detta väcker sannerligen diskussioner om film skall vara så verklighetstrogen som möjligt eller om det vi ser på bio kan vara något fantasifullt som vi kan slukas in i. En flykt från verkligheten? Kräver till exempel ”Avengers: Endgame” verkligen så mycket känslor? Behöver Tom Cruise verkligen klättra upp för Burj Khalifa på riktigt för att vi skall tro på det?
 
Lever dagens CGI och motion capture upp till standard eller kräver vi mer?
 
James Cameron är en av flera regissörer som uttryckt sitt missnöje med superhjältefilmer. Bland andra Martin Scorsese och Ridley Scott har även de haft åsikter om MCU och DC.
 
 
”Avatar: The Way of the Water” har svensk biopremiär den 14 december.
| 26 oktober 2022 20:30 |