Film

Skribent

Alexander Dunerfors

26 september 2013 | 18:01

"Jakten" är Danmarks Oscarsbidrag

Nu kan alla andra bidrag i kategorin Bästa utländska film gå och lägga sig.

Danskarna höll oss på sträckbänken i några veckor sedan de släppte sin kortlista på tre Oscarsfavoriter. Men MovieZines favorit "Jakten" valdes till slut som landets bidrag, och därmed kan alla andra filmer tacka för sig och lägga ner förväntningarna.

Den starka dramathrillern av Thomas Vinterberg hade världspremiär redan i Cannes 2012, där Mads Mikkelsen vann Guldpalmen för sin huvudroll. Men det dröjde innan "Jakten" kom upp på danska biografer, vilket gör att den tävlar på Oscarsgalan först i mars 2014.

- "Jakten" är en film med stor internationell potential. Filmen har blivit väl mottagen på festivalerna utomlands, och vi är säkra på att Akademins medlemmar kommer att överväga den för en nominering, säger Henrik Bo Nielsen, VD för Det Danske Filminstitut.

673.000 danskar såg filmen på bio, vilket gör den till en av de mest sedda danska filmerna på flera år. Sist Danmark tog hem Oscarn var det för Susanne Biers "Hämnden" år 2011, men nu har de ännu en riktigt farlig utmanare i "Jakten".

Bland de andra bidragen i kategorin Bästa utländska film finns bland andra "The Grandmaster" (Hong Kong), "Äta sova dö" (Sverige), "Renoir" (Frankrike), "Borgman" (Nederländerna), "The Broken Circle Breakdown" (Belgien) och "Den gröna cykeln" (Saudiarabien). Fortfarande ska Tyskland och Kina välja sina bidrag innan deadline 1 oktober.

| 26 september 2013 18:01 |