SPEL

Skribent

David Grundström

6 april 2017 | 17:00

Jag tror inte på nya Xbox-satsningen Project Scorpio

I slutet av året planerar Microsoft att släppa sin nästa konsol Project Scorpio. MovieZines spelskribent David Grundström är inte helt säker på att det kommer gå så bra för den.
Uppdatering: Att Project Scorpio skulle ha utbytbara delar har tydligen varit baserat på spekulation kring vad Microsoft menat med slutet på konsolgenerationer. Det verkar inte vara fallet av denna tweet att döma. Det handlar snarare om att ha ett system med full bakåtkompatibilitet, och att kommande Xbox-konsoler bara ska ha uppgraderad hårdvara - men alltså fullt stöd för tidigare titlar och därför inte en "ny generation".
 
Idag fick vi veta lite mer om de tekniska specifikationerna till Microsofts nästa konsolsatsning som har projektnamnet “Project Scorpio”. Detta genom en informell video på youtubekanalen DigitalFoundry. Är du intresserad av en teknisk genomgång kan du se denna här.
 
Idén med “Project Scorpio” är att släppa vad Microsoft kallar deras sista konsol. Från början en väldigt kraftig och framtidssäker maskin, men som dessutom är byggd på moduler du kan byta ut. Exempelvis ett kraftigare grafikkort, en snabbare processor eller mer lagringsutrymme. Med andra ord, väldigt lik en PC.
 
Detta ger mig två väldigt skilda känslor. Jag är dels väldigt uppspelt då ny hårdvara är väldigt kul, och kraften som Microsoft verkat packa in i “Project Scorpio” från början är anmärkningsvärd. Men samtidigt känner jag en uppgivenhet kring vägen Microsoft valt att ta.
 
Jag spelar inte tv-spel på konsol för att mecka med hårdvara och uppgradera mitt system. Det är det jag har min gaming-PC till för. Vid min TV vill jag köpa en maskin som håller i minst 5 år och som bara ska fungera när jag startar ett spel. Detta är även någonting jag tror att den stora massan tycker. Folk som vill pilla med sina maskiner för att maxa kvalitén på spel kommer troligtvis röra sig mot en dator.
 
 
Jag är med andra ord lite förvirrad över vilka Microsoft vill locka med “Project Scorpio”. Den största marknaden, folk som bara vill ha en maskin som fungerar, kommer troligtvis inte vara särskilt lockade av en konsol som de måste underhålla med nya delar var eller vartannat år. De kommer nog heller inte intressera människor som redan är frälsta PC-spelare, då en Xbox aldrig kommer kunna bjuda på samma frihet och specialanpassning som en dator gör.
 
Utan målet här, i alla fall från mitt perspektiv, är den lilla klick människor som spelar precis allt oavsett plattform. Sådana som mig.
 
Jag tror verkligen inte att Microsoft, som ligger under i den här generationens konsolkrig med Playstations enorma försäljningssiffror, kommer att lyckas med “Project Scorpio”. Misstro mig inte: Jag är nyfiken på konsolen, och kommer att skaffa en när det är dags i slutet av detta år. Men är detta verkligen framtiden för spelkonsoler, eller är detta skorpionen som sticker grodan halvvägs över vattendraget?
 
| 6 april 2017 17:00 |